Aktuális

Meleg párt ábrázoló farsangi bábut égettek el Horvátországban

A szomszédos országban nem először fordul elő, hogy a farsangi mulatságokra és hagyományokra hivatkozva élik ki egyesek a homófóbiájukat.

Hatalmas botrány tört ki Horvátországban, miután máglyára tettek egy meleg párt és egy gyermeket ábrázoló bábut a közép-dalmáciai Imotski városában – írja a 24.hu

Nem ez az első eset a szomszéd országban, az elmúlt évek során történt már hasonló eset Horvátországban farsangi mulatságokon. Két évvel ezelőtt egy horvát városban azonos nemű párok gyermekvállalásának elismerését előmozdító, gyerekeknek szóló kifestőket, tavaly pedig egy Milorad Pupovac szerb kisebbségi képviselőt ábrázoló bábut égettek el. Ahogy az sem ritka eset, hogy politikusokat ábrázoló farsangi bábukat tesznek máglyára. 

A mostani esetet több politikus, köztük Zoran Milanovic államfő is elítélte. A horvát elnök Facebook-oldalán sajnálatosnak, embertelennek és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a vasárnap történt esetet. Hozzátette, az intolerancia és az embertelenség nem volt, és nem is lesz horvát hagyomány. Az elkövetőktől és a homofób esemény szervezőitől nyilvános bocsánatkérést követel, valamint az illetékes intézmények szigorú fellépését.

Blazenka Divljak horvát kulturális miniszter szintén elfogadhatatlannak nevezte, ami történt. Lora Vidovic horvát emberi jogi ombudsman azt is megjegyezte, hogy mindez gyűlöletre tanítja a gyerekeket, ami maximálisan elítélendő cselekedet.

A helyi LMBTQ szülőket és gyermekeiket védő Szivárványcsaládokért Egyesület büntetőjogi feljelentést tett az ominózus farsangi rendezvény szervezői ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top