Aktuális

Pálinkafőzés általánosban – asszonyverést ne oktassunk esetleg?

Kötelező tantárgy lesz a pálinkafőzés az iskolákban. Szerintünk igazán bővíthetnék még hasonlóan elmés megoldásokkal a tantervet a magyar hagyományok nevében.

A pálinkafőzés hungarikum – ahogy az alkoholizmus is, bár azt inkább népbetegségnek hívják –, így aztán kötelezően oktatni kell az iskolákban. Nincs mese, a sok kis tanuló már előbb tud majd páleszt főzni, mint normálisan olvasni vagy írni, és ez így van jól, hiszen olyan nemzet vagyunk, hogy még az ereinkben is pálinka buzog. Olykor tényleg és szó szerint.

A pálinkafőzés tanítását ugyan a rosszmájúak gondolhatják az alkoholizmus támogatásának is – micsoda gondolat! –, mert így aztán már úgy nőhetnek fel a gyerekek, hogy teljesen természetes módon csúszik le az 50 fokos szilvapálesz a torkukon, a panellakások két négyzetméteres erkélyein elszaporodnak a pálinkaüstök, pont odafér a sarokba, igazán nem sok vizet zavar. Apa, anya, gyerekek éldegélhetnek csendes mámorban, csuda jó világ lesz!

Javasolnám a következő tantárgyak bevezetését a pálinkafőzés mellé, ha a magyar hagyományokat akarjuk annyira erőltetni:

1. Kocsmapulttámasztási ismeretek

Ha már alkoholistákat nevelünk az iskolákban, akkor adjunk hozzá kiegészítő készségeket is, nehogy elveszve lődörögjenek a kocsma környékén, és még azt sem tudják, hogyan kell helyesen támasztani azt a pultot. Ezen az órán megtanulhatnák, hogyan kell beszélgetni a kocsmárossal részegen, mennyi az annyi, azaz felvilágosítás az alkoholok árairól, és mennyi fér bele a minimálbérbe, ha nemcsak az otthoni pálinkát akarják inni, hanem változatosságra vágynának. Összekapcsolhatnánk a tesiórával, és egy kis kocsmai verekedés alapismereteket is beletehetnénk a tankönyvbe, hogy felkészülten várják az agresszívebb alkoholistáktól kapott ütéseket.

2. Dülöngélős énekóra székely népdalokkal

Kiváló egyensúlygyakorlat, lehet vele terepre is menni. A tananyagban legyen benne mindenképpen, hogyan tudnak úgy dülöngélve énekelni – kizárólag magyar nótákat, székely népdalokat, esetleg a himnuszt –, hogy ne boruljanak bele az árokba. A haladó csoportokban ugyanezt biciklivel is el lehet sajátítani, kifejezetten hasznos, élethez nélkülözhetetlen készségek lesznek ezek felnőttkorukban, amikor az otthon főzött pálinkával indítják a napot kávé helyett.

tanterv pálinka tantárgy

Részlet a Magyar vándor című fillmből (Forrás: Port.hu)

3. Ferdén pisilés részegen

Ez egy ütős tantárgy lesz, mert fiúnak és lánynak is egyaránt rendkívül nagy kihívás részegen, hogyan ne pisiljék le a saját bokájukat. A titka a ferdén pisilésben van – véletlenül sem szabad lefelé irányítani! –, ezt pedig hosszú évek alatt lehet tapasztalati úton elsajátítani. Javasoljuk külön terep építését az iskolák körül ehhez a tantárgyhoz, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogy a természet lágy ölén, amikor részegen az emberre tör a szükség, hogyan tudnak könnyíteni magukon balesetmentesen, fába kapaszkodva, fűcsomóval kitörölve és bokor mögé rejtőzve.

4. Asszonyverés nyomok nélkül

Bizony, ha az alkoholizmust divatba hozzuk, akkor számolnunk kell a következményekkel, és felkészíteni arra is a gyerekeket, hogy a legtöbb családon belüli erőszak alkoholos befolyásoltság alatt történik – „nem akartam akkorát ütni, hogy betörjön a feje, csak be voltam rúgva” –, ami elvileg törvénytelen, de hát ez egy ilyen ország. Itt a pálinka többet ér, mert magyarok vagyunk. Börtönlátogatást is lehetne szervezni a tanórákon, ahol a gyerekek beszélgethetnének olyan elkövetőkkel, akik az alkohol miatt követtek el bűncselekményeket. Tapasztalatot cserélhetnének velük, hogyan ússzák meg a börtönt majd felnőttkorukban.

5. Hátrafelé lovon nyilazás, nyereg alatt húspuhítás, kumisz

Ősmagyarkodunk úgyis, akkor hozzuk vissza azokat a csodálatos régi hagyományokat is a tantervbe, amelyek nemsokára újra nélkülözhetetlenek lesznek az igazi, mélymagyar élethez. Tanuljanak meg nyilazni – lőjenek minden irányba, ne csak előre! –, élni hűtő nélkül, rohasztani a húst a lovak nyerge alatt és természetesen, ha pálinkát már tudnak főzni, avassuk be a gyerekeket a kumiszkészítés rejtelmeibe is. Ha már lúd, legyen kövér!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top