Aktuális

Koronavírus itthon: már az irániakat is szűrik Ferihegyen

Elkezdték az iráni állampolgárok egészségügyi szűrését is a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren a koronavírus-fertőzés veszélye miatt. Kína után Iránban a legsúlyosabb a járványhelyzet.

A Budapest Airport csütörtök esti közleménye szerint akiket most szűrnek a koronavírus miatt, az alábbi országokból érkező utasok:

  • Kína
  • Észak-Olaszország
  • Dél-Korea (az ázsiai országból csak a közvetlen járattal jövők)
  • Irán

A hatósági döntések értelmében egész pontosan az utasok testhőmérséklet-mérését végzik el a repülőtéren.

Budapest és Irán közt nem jár közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevél-ellenőrzéssel egy időben végzik el a szakemberek, akik a reptéren kézi lázmérőzés mellett hőkamerával is dolgoznak. 

Hőkamera szolgálatban a Budapest Airporton - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hőkamera szolgálatban a Budapest Airporton – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az iráni utasoknál a testhőmérséklet mérése manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. Ha az utas testhőmérséklete 38 Celsius-fok fölött van, akkor elkülönítik, majd a mentők egy egészségügyi intézetbe viszik. A repülőtér kényszerhelyzeti készültségszolgálata ezután fertőtleníti a légi járművet és azokat a helyiségeket, ahol az utas megfordult.

Hőmérős ellenőrzések: 30 légi járat, 3366 utas és 236 fős személyzet

A korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából érkező utasokon végeznek testhőmérséklet-mérést a Liszt Ferenc repülőtéren. Az érintett járatok száma összesen heti 52.

Az intézkedések elrendelése óta 30 légi járat 3366 utasa és a személyzet 236 tagja esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek határérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont nem mutattak ki koronavírust.

Az egyes légi járatok üzemelésének felfüggesztését az adott országbeli vagy a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok rendelhetik el. A repülési joggal rendelkező légi járatok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni.

Korábban három légitársaság öt kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines minden járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatainak számát, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon. A Wizz Air bejelentette: március 11-től több olaszországi járat számát csökkenti.

(Via MTI)

Még több friss információ az nlc.-n a koronavírussal és ki-, illetve beutazással kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top