Aktuális

Tisztifőorvos a koronavírusról: amíg nincsenek tünetek, nem végeznek tesztet

Az országos tisztifőorvos elárulta, hogy van-e koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, illetve milyen vizsgálatot végeznek, hol és mely esetekben.

Az országos tisztifőorvosra most különösen sokan figyelnek, Müller Cecília legutóbb hétfő reggel nyilatkozott a Kossuth Rádióban, amikor elárulta, hogy továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg az országban. Elmondta, eddig 137 vizsgálatot folytattak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, de egyik sem lett pozitív. Ettől függetlenül teszteket és vizsgálatokat folyamatosan végeznek, melyek a WHO által megszabott nemzetközi protokollnak felelnek meg. 

A víruskimutatáson alapuló tesztek során a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan standard kimutatási mód, ami bizonyosan beazonosítja a vírust, és így nincs hamis eredmény.

A koronavírussal fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget

Az országos tisztifőorvos kiemelte: amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Müller Cecília szerint korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át. A szakember kiemelte, amit már az általunk megszólaltatott virológus is elmondott, hogy a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a koronavíruson, ami főként az idős, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.

Így áll most a hazai koronavírus-helyzet, az nlc-n minden friss hírt megtalálsz ezzel kapcsolatban is: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top