Aktuális

Hivatalos: világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust a WHO

A világjárvány nemcsak egészségügyi krízis, hanem olyan probléma, ami minden szektort érinteni fog.

Világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, írja az Index. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben már beszélt arról, hogy most, hogy a vírus ennyi országban megjelent, a világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált. Ugyanakkor ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani.

 A világjárvány nemcsak egészségügyi krízis, hanem olyan probléma, ami minden szektort érinteni fog. - Getty Images

 A világjárvány nemcsak egészségügyi krízis, hanem olyan probléma, ami minden szektort érinteni fog (Fotó: Getty Images)

Ezután Dr. Tedrosz szerdán a WHO sajtótájékoztatóján bejelentette, arra az álláspontra jutottak, hogy a COVID-19 már pandémiának tekinthető. A főigazgató azt is hozzátette, hogy a kijelentés nem változtat a WHO programjában semmin és az országoknak sem kell mától emiatt új protokollt kitalálniuk: minden országnak most az a legfontosabb, hogy mérlegeljék terveiket a vészhelyzetre, kommunikáljanak az emberekkel a kockázatról és arról, hogyan védhetik meg magukat.

Emellett fontos, hogy 

  • találják meg, teszteljék le és izolálják a fertőzött betegeket,
  • álljanak a kórházaik készenlétben, védjék és képezzék tovább az egészségügyi dolgozóikat,
  • vigyázzanak egymásra. 

A főigazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi krízis, hanem olyan probléma, ami minden szektort érinteni fog. Emiatt az országoknak fontos azt is észben tartania, hogy meg kell találni valahol az egyensúlyt az egészség védelme, a gazdasági és társadalmi zavargások minimalizálása és az emberi jogok tiszteletben tartása között. Tedrosz azonban azt is hozzátette, sok ország megmutatta már nekünk, hogy ezt a vírust meg lehet akadályozni és tudjuk kontrollálni.

Aktuális híreink a témában:

Koronavírus: Ezt jelenti a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend

Brigitte Nielsen nagyon aggódik a fiaiért, akik a koronavírus sújtotta Olaszországban ragadtak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top