Aktuális

Pánik az egyetemeken: napokon belül ki kell költözni a kollégiumokból

Rendkívül szűkös határidőt adtak az egyetemistáknak, hogy a teljes életüket kiköltöztessék a kollégiumokból. Miért kell kiüríteni a kollégiumokat egyáltalán?

A koronavírus-rendelet szerint az egyetemeket bezárják, a kollégistáknak pedig el kell hagyniuk a kollégiumokat. Csakhogy ez nem csupán annyit jelent, hogy fogják a hátizsákot és hazamennek anyuékhoz, hanem teljesen ki kell üríteni a szobáikat, ami már sokkal nehezebben végezhető el.

Az ELKH (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) tudományos munkatársa írta ki egy közösségi oldalon ezzel kapcsolatban, az egyik hallgató képével illusztrálva:

„Amit csinálnom kéne: Lendület pályázat, 19 nap a határidőig. Amit csinálok: válságtanácskozás legalább három irányban. Pl. hogy hogyan fog hazaköltözni a hallgatóm a hétvége alatt a kollégiumból, mert üresre kell kipakolniuk a szobákat. #zseniál”

A kollégistáknak ki kell üríteni a szobákat.

A kollégistáknak ki kell üríteniük a szobákat

A képhez a kollégista ennyit írt: 

Ez a dolgaimnak nem a teljes része, szóval lesz itt is valami raktár, amibe pakolhatunk, mint a NUK-ban? Mert egész biztos, hogy ezt nem tudom hazavinni.

Káosz a köbön

Először rossz információt küldtek körbe a kollégistáknak, miszerint március 13-ra ki kell pakolniuk üresre a szobákat és elhagyni a kollégiumot, erről tegnap este kaptak új értesítést, hogy a határidő március 16. igazából, tehát a hétvége még a rendelkezésükre áll – ami még mindig nagyon karcsú, tekintve, hogy egy kollégistának a fél életét össze kell pakolnia ehhez a művelethez, szállítást és új szállást megoldani, egyszerűen mindehhez nem elég ennyi idő.

Ezt az értesítőt kapták a hallgatók:

„Kedves Kollégisták!
A mai napon megjelent tájékoztatóban a kollégiumokat érintő 2020.március 13. dátum tévesen került be. A HELYES DÁTUM 2020. MÁRCIUS 16! A holnapi nap folyamán részletes tájékoztató lesz számotokra kiküldve. A hétvége folyamán a kiköltözés lebonyolítása végett hosszított nyitva tartással lesznek a gazdasági irodák. A beérkező kérdésekre, amilyen gyorsan csak tudunk, válaszolni fogunk, viszont szeretnénk kérni mindenkit nyugalmának megőrzésére!”

Ráadásul a körülmények sem épp megfelelőek egy ekkora horderejű költözködéshez, ahogy arra a tudományos munkatárs felhívta a figyelmünket:

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban az 1100 emberre és 10 emeletre per pillanat nincs működő lift, legalábbis ott, ahol az én hallgatóm lakik.

„Jó kérdés, mi a nagyobb rizikófaktor – tette hozzá – , most azonnal hazazavarni mindenkit, amikor még kevesebb a fertőzött, de garantáltan összeköpködik egymást, vagy adni mondjuk egy hetet, ami a kolin belül mérsékli az expozíciót, viszont növeli odakint. Nehéz. A mi kutatóközpontunk mától átállt home office-ra, csak engedéllyel és személyes jelenlétet igénylő ügyekben mehetnek be kutatók, pl. mérések és adminisztratív ügyek, aláírások miatt.”

Kiürülnek az egyetemek

Kiürülnek az egyetemek (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

A kutatók már hét elején megkapták levélben, milyen óvintézkedésekre van szükség a koronavírus miatt, többek között azt is, hogy szigorúan be kell tartani a 20 fős limitet egy kutatóhelyen:

„Ha Ön bármilyen rendezvény szervezését tervezi a kutatóhelyen, az alábbi útmutatás alapján kérjük eljárni:

  • Egyeztessen felettesével, hogy eldöntsék, valóban szükséges most megtartani a rendezvényt, vagy későbbre halasztható.
  • További utasításig, a kutatóhelyen kizárólag dolgozók részvételével megtartott rendezvények létszáma nem haladhatja meg a 20 főt.
  • További utasításig, a kutatóhelyen megtartott rendezvényeken nem vehet részt tíznél több külső résztvevő.
  • Az igazgató vagy a csoportvezető hozza meg a végső döntést a rendezvény megtartásáról vagy elhalasztásáról.”

És egyáltalán, miért kell kiköltözni a kollégiumokból?

Egy egyetemista szerint teljesen felesleges leállítani az egyetemeket, hiszen más, külföldi intézményekben fel sem merült a kérdés, helyette inkább megoldották, hogyan tudnak otthonról előadásra járni a hallgatók: „Kabaré, hogy amíg US-ben egyszerűen setupoltak minden tanárnak/diáknak egy Zoomot, addig itt hiába része az oktatási Office csomagnak a MS Teams, meg LogMeIn is ingyenessé tette a GoToMeetinget, inkább bezárnak mindent, mert azt se tudják az oktatásban, hogy mi az a számítógép.”

Az még hagyján, hogy bezárják az egyetemeket, és valamiért elképzelhetetlen, hogy az oktatás az online térben folytatódjon, de miért vitetik el az összes holmit a kollégistákkal, miért kell kiüríteni a kollégiumokat? Jogos ez a kérdés, hiszen ezen az alapon a szállodákat vagy a társasházakat is ki kellene üríteni, azok sem különböznek sokban egy kollégiumtól: sok ember él együtt egy épületben.

Update:

A cikk megjelenése óta érkezett egy körlevél az egyetemistákhoz a kollégiumi kiköltözésről, melyben többek között választ kaptak arra a kérdésre is, hogy mit csináljanak a rengeteg holmival, ha nem tudják elszállítani, vagy hova fordulhatnak, ha nincs új szállásuk.

„Azon kollégisták, akik a kollégium bezárás idejére nem tudják megoldani a hazautazást vagy a kiköltözést, indokolással ellátva, 2020. március 12-én, 11 órától legkésőbb 2020. március 13-án (pénteken) 20 óráig kérhetik a férőhely biztosítását a bezárás idejére! A kérelmeket a Neptunban, az Ügyintézés – Kérvények menüpont alatt érhetik el. Nyomatékosan felhívom a kollégisták figyelmét, hogy ilyen engedélyt csak nagyon nyomós, valódi és a kollégiumvezető kérése esetén dokumentummal alátámasztott indok alapján áll módunkban kiadni és ebben az esetben is előfordulhat, hogy a jelenlegi férőhelyétől eltérő kollégiumba kell átköltöznie. Ezzel kapcsolatban az érintett kollégisták külön kapnak tájékoztatót, amint a kérvények elbírálásra kerülnek, de legkésőbb hétfőn.

A kollégiumban a bezárás alatt csomag megőrzésre korlátozott mértékig van lehetőség, ezért kérjük, hogy amennyiben meg tudja oldani, az összes személyes tulajdonát szállítsa el. Amennyiben ez nem megoldható, a kollégiumvezetővel egyeztetett módon, időben és helyen van lehetősége a csomagmegőrzést igénybe venni. Csak jól zárt és felcímkézett csomagok megőrzését vállaljuk. A kollégium az így elhelyezett csomagokért felelősséget nem vállal.

Azon hallgatók, akik a megadott határidőig nem költöznek ki a kollégiumból, a kiköltözési határidő lejárta után nem léphetnek a kollégium területére. A szobában hagyott tárgyaikat a kollégium 2020. március 16. 18 órát követően raktárba helyezi és csak előzetes egyeztetést követően veheti át annak tulajdonosa.”

További cikkeink a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top