Aktuális

Koronavírus: mit rontottunk el, és mit tehetünk most?

Csak maroknyi ország készült fel a koronavírusra, de mi is tehetünk a járvány lassításáért.

Számos ország nem vette elég komolyan időben a koronavírus-járványt, ez pedig emberéletek százaiba kerülhet – Olaszországban péntek reggelre az ezret is átlépte a halottak száma. A Medium cikke alapján az Mfor.hu szedte össze, mit tehetünk azért, hogy mérsékeljük a járvány terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus átlagos halálozási rátája 3,4 százalékos, ekkora hányada hal bele a betegségbe azoknak, akik megfertőződnek vele. Ez harmincszor nagyobb, mint az influenza esetében. Azokban az országokban azonban, ahol időben felkészültek a járványra, 1 százalék alá szorítható a ráta. Tajvanon például már több mint egy hónapja észlelték a betegséget, de jelenleg is csak mintegy 50 fertőzöttről tudnak, halálos áldozat pedig egyelőre nincs.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mit tehetünk?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfertőződések 20 százaléka igényel kórházi ellátást, 5 százaléka intenzív osztályos ellátást, és 1 százalék nagyon komoly segítséget, amihez lélegeztetőgépet vagy a keringést mesterségesen segítő ECMO-készüléket kell igénybe venni. Az arányok lefordítva: ha hirtelen megfertőződik 100 ezer ember, akkor 80 ezernek otthon kell maradnia karanténban, lábadozni, 20 ezret viszont kórházba kell vinni, ebből 5 ezer főt az intenzív osztályra kell szállítani, ezret pedig lélegeztetőgépre vagy ECMO-ra kötni. Tehát a sikeres felkészüléshez elegendő mennyiségűt kell beszerezni mindkét gépfajtából – írja az Mfor.hu

A legfontosabb tehát, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. Ennek érdekében azt kell elérnünk, hogy minél nagyobb időbeli eloszlással betegedjenek meg az emberek, ne egyszerre kerüljön mindenki kórházba.

GIF

Az intézmények bezárása, a beltéri programok kerülése és az általános távolságtartás ezért fontos teendők ilyenkor: lassítják a vírus terjedését, ezáltal nem mindenki ugyanakkor lesz beteg. A házi karantén is emiatt lehet jó megoldás, aki teheti, ne utazzon messzire.

Hírek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top