Aktuális

Egy hónapra lezárhatják az EU határait a koronavírus miatt

Az Európai Bizottság elnöke videóban tette közzé javaslatait a járvány kezelésével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Twitter-oldalán tette közzé az alábbi videót, amelyben javaslatokat fogalmaz meg a koronavírus járvánnyal kapcsolatos ellenlépésekről – írja a 444.hu

A videó szerint az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt 30 napra megtiltaná a nem uniós állampolgárok belépését az Európai Unió schengeni övezetébe. A tiltás alól a diplomaták, az orvosok, kutatók, segélyszervezetek munkatársai, illetve az uniós polgárok EU-n kívüli rokonai, valamint az Unió területén állandó lakhellyel rendelkezők mentesülnének. A korlátozás az első 30 nap letelte után meghosszabbítható. Szintén nem vonatkozik a korlátozás a brit állampolgárokra.

Emellett az EU schengeni övezetének külső határain úgynevezett zöld sávokat hoznak létre, amelyen akadálytalanul haladhatnának át a járvány elleni védekezéshez szükséges áruk, valamint az alapvető élelmiszerek és a gazdaság működtetéséhez szükséges javak. 

Ursula von der Leyen a twitteren jelentette be, hogy lezárhatják az európai unió határait

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint 30 napra lezárhatják az EU határait a koronavírus miatt (Fotó: Getty Images)

A bizottsági elnök arról is beszél a videón, hogy a gazdaság problémáinak kezelésére rendkívül lépéseket terveznek, köztük például az állami támogatások tilalmának időszakos feloldását. Magyarországon eközben kedd 0 órától él a határzár: csak a magyar állampolgárok, illetve a magyar állampolgárok külföldi szülei vagy házastársai léphetnek be az országba. 

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top