Aktuális

20 kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál a határzár miatt

A mától érvényes határzár miatt hatalmas a torlódás a hegyeshalmi határátkelőnél, Románia humanitárius folyosó megnyitását kéri.

Kedd nulla órától él a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár, így azóta csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére. (A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.)

Az intézkedés hatására hatalmas torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhely osztrák oldalán. A Police.hu azt írta, nem sokkal 12 óra előtt csaknem 20 kilométeres volt a kocsisor. A Határinfó adatai szerint személyautóval, busszal és tehergépjárművel is 3 óra a várakozási idő.

Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki az osztrák oldalon (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki az osztrák oldalon (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

A lezárás érzékenyen érintette azokat a külföldieket – főleg román és bolgár vendégmunkásokat –, akik Magyarországon keresztül szerettek volna hazautazni. Bogdan Aurescu román külügyminiszter ezért humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztertől, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar–osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el.

A rendőrség kéri az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik határátlépési pontot, amely a személyforgalom számára nyitva van. Emellett indulás előtt tájékozódjanak a Határinfó oldalon a várakozási időkről és a nyitva álló határátkelőkről.

(nlc / MTI)

Friss hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top