Aktuális

Tisztifőorvos: „Most már az ország minden részében ott van a vírus”

Ismét fontos témák az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

A lakosság ellátása zavartalan – jelentette be az Operatív Törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta: Hegyeshalomnál, Kópházánál és Rábafüzesnél megindították a teherforgalmat azért, hogy a magyarok mindenhez hozzájussanak.

„A belföldi közlekedést nem korlátozzuk semmilyen formában” – hangsúlyozta Lakatos, majd köszönetet mondott a kereskedelemben dolgozóknak. Mint mondta, folyamatosan monitorozzák a csalók tevékenységét, folyik a rendőri felderítés azért, hogy megelőzzék, hogy valaki hasznot húzzon a rendkívüli helyzetből. Az új intézkedések betartását is figyelik, hét ember kapott 350 ezer forintos bírságot, mert nem zárta be az üzletét.

Ezzel kapcsolatban a rendőrezredes újságírói kérdésre azt válaszolta, figyelik az árdrágítást, ellenőrzik azokat, akik a piacon ötszáz forintért árulják a krumplit vagy háromezerért a csirkemellet.

Az eredmények szerint egyértelműen a csoportos megbetegedések időszakába lépett a járvány. Már 2817 ember van hatósági karanténban, és 5094 ellenőrzést hajtottak végre: 58 pozitív esetet találtak eddig. Azt továbbra sem teszik közzé, hogy ezek a fertőzések területileg hol alakultak ki.

„Most a fő célunk az, hogy a súlyos megbetegedéseket megakadályozzuk és az érintettek számát csökkentsük, ezért folyamatosan módosítjuk az egészségügyi szolgáltatók eljárásrendjét – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos, egyben a lakosság segítségét kérte. – Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk feléjük, akkor önmagában a hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését – mondta. – Még mindig sok idős embert látunk az utcákon és tömegközlekedési eszközökön, és a fiatalok is sétálgatnak, házibulikat rendeznek – kérjük, hogy ne tegyék! Mindenki vegye komolyan a járványt, hiszen már az ország egész területén bárhol jelen lehet, jelen van már a vírus – a népsűrűségtől és kapcsolatoktól függően.

Müller Cecília hozzátette: több mint 1300 vizsgálat készült el laboratóriumukban, és további hét helyszín vesz majd részt a munkában, de jelentősen több tesztelést nem terveznek, mint mondja, ez nem képes megállítani a terjedést. Mint ismeretes, kijelölték a járványkórházakat arra az esetre, ha hirtelen sok megbetegedés történne. Kéri, hogy aki járványterületről érkezik, az továbbra is vonuljon önkéntes karanténba.

Újságírói kérdésre elismerte, hogy hiány van a védelmi eszközökben az egészségügyben, de próbálják pótolni a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top