Aktuális

„Most, hogy rendőrök vannak az utcán, nem pánikolnak az emberek” – spanyolországi magyarok tanácsai a koronavírus miatti karanténból

Malagában maszkot és kesztyűt osztanak a boltokban a koronavírus elleni védekezéshez, Barcelonában este 8-kor mindenki az orvosoknak tapsol az erkélyről. Mostanra mindenki fegyelmezett. Azt kérik, mi kapcsoljunk hamarabb, ott is túlterhelt az ellátórendszer.

Soós Laura évek óta él a málagai Benalmádenában argentin férjével, Pablóval, mindketten a vendéglátóiparban dolgoznak. Laura pár napja Facebookon könyörgött a Magyarországon élőknek, hogy maradjanak otthon, tartsák be a koronavírus megfékezésére életbe léptetett szabályokat, mert saját példájukon látja, egyrészt mennyit segít a maximális rend, másrészt, milyen komoly következményei lehetnek annak, ha egy kormány vagy az emberek nem kapcsolnak időben.

Laura és Pablo négy napja vannak otthon. A jelenlegi szabályok szerint egy fő mehet ki az utcára, akkor is célirányosan, boltba vagy kutyát sétáltatni. 

Bezárt étterem Malagában (Fotó: Soós Laura)

Bezárt étterem Malagában (Fotó: Soós Laura)

Ha többen mennek ki egyszerre, egymás társaságában, akkor megbüntetik őket, akár 400 euróra is bírságolhatják azokat, akik például ketten ülnek egy kocsiban. „Minden le van zárva, tengerpartok, játszóterek, boltok, éttermek, minden. Rendőrök és katonák hangosbemondókon és drónokkal közlik folyamatosan az információt, hogy maradjon otthon mindenki.”

Laura azt mondja, az utolsó pár napban 1500-zal nőtt a betegek száma, most tartanak 11800 főnél. „Sajnos a spanyol kormány elég későn kapott észbe, amikor már 6000 regisztrált eset volt. Csak tizenhatodikától van a kijárási tilalom.”

A játszótereket is lezárták Malagában (Fotó: Soós Laura)

A játszótereket is lezárták Málagában (Fotó: Soós Laura)

Az utolsó pár nap a boltokban Laura szerint kaotikus volt, mindenki húszasával vett vécépapírt, cukrot, sót, húst. Kora délutánra már üresek voltak a boltok, az emberek egyáltalán nem voltak egymásra tekintettel. „Teszem hozzá, mióta kijárási tilalom van, azóta sokkal fegyelmezettebb mindenki, boltban is szépen sorban áll az a kevés ember, aki lemegy, és tartja a távolságot. Boltok bejáratában rendőr és biztonsági őr vigyáz a rendre, és arra, hogy csak kevesen legyenek bent egyszerre,

nálunk maszkokat és kesztyűt is osztanak.”

A bevásárlóutca is kihalt (Fotó: Soós Laura)

A bevásárlóutca is kihalt (Fotó: Soós Laura)

Laura szerint már nincs fosztogatás és pánikhangulat sem, hála a komoly intézkedésnek. „Szerintem mindenki megértette már, hogy ezt be kell tartani, mert, ha nem, nem tudjuk, mennyi ideig fogunk így élni. A lakóközösségemben van egy Whatsapp-csoportunk, és aki megy boltba vagy gyógyszertárba, küldi a csoportüzenetet, hogy kinek mit vigyen. Nem tonnaszám, hanem darabszám. Ezt a fajta összefogást szeretném kérni a magyaroktól is. Gondoljatok csak bele, ha már a spanyol egészségügy, ami azért tapasztalatom szerint komolyabb és nagyobb létszámú a magyarnál, már most túlterhelt, nem tudom, mi lesz otthon, ha nem tartjuk be a szabályokat.”

A rendőrök helyreteszik a szabálytalankodókat

Hasonlóról számol be a szintén kijárási tilalom alatt élő Utassy Márió, aki évek óta barcelonai lakos feleségével, Orsival együtt. Márió egy helyi szálloda vezető munkatársa, így nyilván az ő szakmáját is komolyan érinti a mostani helyzet. Mint mondja, múlt szombat, azaz március 14-e óta van teljes karantén a városban. Ez azt jelenti, hogy minden zárva van, kivéve az élelmiszerboltokat és gyógyszertárakat, amik rendes nyitva tartás szerint üzemelnek. „A jelenlegi karantén 15 napra szól, előtte semmilyen intézkedés nem volt, mindenki sétálgatott, csinálta a dolgát, mintha mi sem történne. És hát, a spanyolok szeretnek csoportosan enni, inni, dumálni, közlekedni, így aztán nem is egyesével bandukoltak az utcákon” – mondja Márió.

A boltok kifosztása akkor indult meg, amikor a közelgő karantént bejelentették előtte, hiába állt fenn a lehetősége, senki nem aggódott. „Sajnos a bejelentés után is sokan eleinte úgy gondolták, hogy akkor ez egy vakáció. A fosztogatás egy része is ezért volt, mert akiknek van vidéki háza, oda akart hosszabb időre lemenni. Most már jóval kevesebb ember van az utcákon, mivel nem lehet csak úgy sétálni. De az idősek azért sétálnak, rendőrök járnak a városban, katonák nincsenek még. Mi jól vagyunk és a hangulat teljesen rendben van, azért mégis latinokról beszélünk. Lehet látni felelőtlen embereket, de őket a rendőrök igyekeznek helyre rakni. Itt is segítik egymást az emberek, és szerencsére a viselkedésben az látható, hogy a 90 százalékuk már komolyan veszi.”

Márió azt mondja, pánik most a munkák elvesztése miatt van. Őt is fizetés nélküli szabadságra küldték, amiért intézkednie kell, mert legalább addig segélyt fog kapni. A spanyol kormány kölcsönökkel akar segíteni, de még nem tudni, hogy milyen formában. „Katalóniában a helyi kormány 2000 euró segítséget nyújtana a kisvállalkozóknak, ez a feleségemet érinti, aki körmösként dolgozik. Az összes műtétet lemondták itt is, csak a sürgőseket végzik el. Minden este 8-kor tapsolunk az orvosoknak, ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak, minden dolgozónak városszerte közösen, hogy így köszönjük meg a fáradozásukat.”

(Kiemelt kép: Pixabay)

További hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top