Aktuális

Tanároknak segít a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismerését segítő online tanfolyam

Egy, az álhírek elleni képzést zászlajára tűző alapítvány ingyenes kurzussal segíti a 13-15 évesek távoktatását.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta távoktatásra rendezkedtek be a magyar családok, az iskolai órák hétfő óta az interneten keresztül zajlanak. Eközben sajnos elszaporodtak a covid-19-cel kapcsolatos félinformációk, álhírek és sajnos a szélhámosok is elkezdték a járványt felhasználni a hiszékeny emberek megtévesztésére.

Szerencsére már ez ellen is lehet védekezni, a médiatudatossági neveléssel kapcsolatban még tavaly képzést indító Idea Alapítvány ugyanis online tanfolyamot állított össze 13-15 évesek, illetve az őket oktató tanárok számára. A kurzus célja a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismeréséhez szükséges készségek fejlesztése.

A koronavírus megjelenésével együtt ütötték fel a fejüket a félinformációk, álhírek is (Fotó: Getty Images)

A koronavírus megjelenésével együtt ütötték fel a fejüket a félinformációk, álhírek is (Fotó: Getty Images)

Az alapítvány még 2019-ben dolgozott ki egy tanárképzési programot, amelynek célja az információ hitelességének vizsgálatához szükséges ismeretek és készségek fejlesztése általános iskolai környezetben. A képzés részeként elkészült egy 13-14 évesek számára összeállított tananyagcsomag is, amely a tanárokat a témakör iskolai bevezetésében segíti. A továbbképzési programot az Oktatási Hivatal 2020 elején hivatalosan is akkreditálta. Az alapítvány az idei évre hat további képzést tervezett, ebből kettő épp folyamatban volt, amikor beütött a koronavírus. A képzéseket ezért a helyzet rendeződéséig felfüggesztették.

„Az online képzés kidolgozásának ötlete az iskolák bezárása után merült fel bennem, amikor már látszott, hogy nem tudjuk megtartani a mostani hétvégére és a jövő hétvégére tervezett tanárképzéseinket” – mondta az nlc.-nek Marinov Iván, az Urbanlegends.hu szerzője, egyben az Idea Alapítvány egyik alapítója. „Az alapítvány tagjaival vasárnap tartottunk egy skype-os ötletelést, és utána egy Google-doksiban rögtön meg is kezdtük a munkát.”

A kidolgozott csomag alapvetően az alapítvány tanárképzései mellé készített, nyolc tanórát felölelő óraterveken nyugszik, de annak nem minden témáját érinti. A példák úgy lettek kiválasztva, hogy az online csomag a jelenlegi helyzetre, azaz az új koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatos álhírek és tévhitek ellenőrzéséhez nyújtson segítséget.

A négy fejezetből álló, interaktív kurzus az információ megbízhatóságának és hitelességének vizsgálatához szükséges ismeretek, készségek (azaz a kritikai médiaműveltség) fejlesztését célozza. Ezen belül a tanfolyam kiemelten fejleszti az álhírek felismeréséhez szükséges kompetenciákat.

Az anyagban egyaránt szerepelnek elméleti ismeretek, gyakorlati tippek és videók, megértést segítő példák, illetve gondolkodásra buzdító kérdések. A feleletválasztós kérdésekről a diákok a válaszadás után azonnal visszajelzést és magyarázatot kapnak, a gondolkodásra buzdító kérdésekre adott válaszaik értékelésében pedig egy letölthető .pdf segíti őket.

További cikkeink koronavírusos álhírekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top