Aktuális

380 ezernél is több koronavírus-fertőzött van már a világban

Magyarországon most 187 igazolt eset van. Az olaszoktól jött egy jó hír is.

Elérte a 381.499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre, miközben a halálesetek száma 16.557, a gyógyultaké pedig 101.794 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81.545 esetet tartottak nyilván, 3281-en haltak meg és 73.266-an gyógyultak meg.

Kína után a leginkább érintett ország Olaszország 6077 halottal, 63.927 megfertőződéssel és mindössze 7432 gyógyulással. Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatásokat fogják fenntartani, minden másfajta termelési tevékenység leáll, egyelőre április 3-áig. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták. Jó hír viszont, hogy három napja csökken az országban a halottak száma.

koronavírus, járókelők

Egy kis jó hír is érkezett Olaszországból (Fotó: MTI)

Spanyolországban keddre virradóra 35.136-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 2311-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Németországban valamivel kevesebb, 29.056 fertőzött mellett 123 a halálos áldozatok száma, és 453-an gyógyultak meg. Negatív lett Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, amelyre azért volt szükség, mert kimutatták a kórokozót (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Franciaországban 20.123-an betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.

Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6726-ra. Boris Johnson brit miniszterelnök rendelkezése értelmében a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46.371, a halálos áldozatoké 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban.  

Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: elérte a 23.049-et, a halottak száma pedig 1812. Haszan Róháni iráni elnök aláhúzta: Teherán nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott humanitárius segítséget. Egyúttal leszögezte: ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, törölje el az ellene hozott szankciókat.

A vírus miatt legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint egymilliárd embert, hogy maradjon otthon.

(MTI)

A legfrissebbek a vírushelyzettel kapcsolatban az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top