Aktuális

Hivatalos: Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

Nemrég a színház belsős szavazásán a résztvevők 96 százaléka Rudolf Pétert látta volna szívesen a Vígszínház igazgatójaként.

„A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízom meg a Vígszínház vezetésével” – közölte Karácsony Gergely a Facebookon.

Rudolf Péter rendező Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. A darabot december 6-án mutatják be.MTI/Sóki Tamás

Rudolf Péter rendező Molière Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. A darabot december 6-án mutatják be (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

Rudolf Péter épp tavaly ilyenkor adott interjút lapunknak, melyben többek között elmondta, mindenbe egy kicsit később vágott bele, mint lehetett volna – talán a szorongó természete miatt. „Ha akartam volna, sokkal előbb rendezhettem volna, már a színész szakon éreztem, hogy engem izgat ez az egész. Ha nincs a Marton, talán még öt évet várok, ő volt a tanárom a Színművészetin, és mindig arra biztatott minket, hogy próbáljuk ki magunkat dirigensként is. Neki köszönhető az is, hogy amikor a Vígben dolgoztunk, Eszenyi Enikővel, Alföldi Robival és a Hegedűs D. Gézával sok darabot mi állíthattunk színpadra, pedig ez korábban nem volt szokás, Latinovitsot például a Várkonyi soha nem engedte rendezni. Laci megbízott bennünk; az ő eleganciája is kellett ahhoz, hogy hogy elindulhassunk.”

Ahogy azt pár nappal ezelőtt megírtuk, a Vígszínház igazgatására beadott pályázatát visszavonta, és befejezte vígszínházi munkáját Eszenyi Enikő. Az igazgatóválasztás előtt álló színházban egy belsős szavazáson a résztvevők 96 százaléka arra szavazott, hogy nem Eszenyit, hanem a Vígszínház vezetésére szintén pályázó Rudolf Pétert látnák szívesen igazgatóként. 

Karácsony Gergely posztjában azt írta: „A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult –, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk.”

Olvasd el további cikkeinket Rudolf Péterről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top