Aktuális

Koronavírus: nagy bajban a biztonsági őrök

Néhány éve még hiány volt vagyonőrből, most a koronavírus-járvány következtében rengetegen veszíthetik el a munkájukat.

Sokak megélhetését tették bizonytalanná a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások és intézkedések. Úgy néz ki, a biztonsági őröket is elérte a baj. „Miközben néhány éve még 30 százalékkal kevesebb vagyonőr volt a szükségesnél, a járványhelyzet következtében az aktív állomány mintegy 60 százaléka veszítheti el a munkáját” – mondta Fialka György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke a Világgazdaságnak.

Az országban 93 ezer embernek van érvényes vagyonőri igazolványa, közülük mintegy 60 ezren dolgoznak a szakmában. Ezt az állományt hozzávetőleg ötezer vállalkozás foglalkoztatja, és több kisebb őrző-védő társaság is ad munkát. Ezek tevékenysége gyakorlatilag mostanra megszűnt, miután a koronavírus-járvány következtében  a vendéglátóipari, a szállodai és a szórakoztatóipari egységek működését, valamint a rendezvények zömét felfüggesztették. 

A biztonsági őrök helyzete azért is rossz, mert átlagos bérük is gyakran nagyon alacsony, tehát nincsenek tartalékaik, amit felélhetnének a következő hetekben.

Aktuális híreink a koronavírus kapcsán:

Kiemelt fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top