Aktuális

Megvan a koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere

Szuper hírről számoltak be az amerikai immunológusok.

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere – állítja Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója. Elmondása szerint a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét” – fogalmazott az immunológus. A „tüskék” azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el, és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú „csápokról” kapta.

Az orvos – akinek egyébként számítógépes mérnöki végzettsége is van – kifejtette: sok esetben az antitestekkel történő kezelés hatékonyabb, mint a vakcina, mert a vakcinának 6-8 hétre van szüksége a védettség kialakításához, míg az antitest félórán belül hatni kezd. Példaként a légúti óriássejtes vírus (RSV) által okozott betegségek vagy a veszettség kezelését hozta fel. Leszögezte: „gyorsabban lehet antitestet kifejleszteni, mint vakcinát”. Reményei szerint az új antitesttel a kezelést már a nyáron ki lehet próbálni embereken is. Az orvos-mérnök Glanville augusztus végére ígérte a terápia forgalomba hozatalát.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top