Aktuális

Óbudai Egyetem: egyszerre 50 embert is lélegeztetne a náluk készülő gép

Nagy fába vágták a fejszéjüket a hazai mérnökök: az Óbudai Egyetem vezetésével olyan lélegeztetőgép fejlesztésén dolgoznak jelenleg, amely a legmostohább körülmények közt is működik, továbbá megóvja az egészségügyi dolgozókat a fertőzésveszélytől.

MassVentil Project fantázianévre hallgat a lélegeztetőgép fejlesztés, melynek terveit ingyen szeretné az Óbudai Egyetem és a hozzá csatlakozó kutatók a felhasználóknak felkínálni. Az egyszerre 50 ember lélegeztetésére is alkalmas eszköz ötlete még március elején, a koronavírus-világjárvány berobbanása előtt pattant ki Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánjának fejéből. A cél az volt az új lélegeztetőgéppel, hogy:

  • egyszerre több ember életét is meg tudják menteni,
  • közben az egészségügyi dolgozók is védelmet kapjanak azzal, hogy a levegőt elvezetik a beteg környezetéből egy szűrőrendszeren keresztül.

Március elején egy házi porszívó motorját fejlesztették tovább e célra, majd március 20-án készült a következő verzió, amely már saját motorokkal és érzékelőkkel is rendelkezik. Ma olyan, saját fejlesztésű eszköz van a mérnökök birtokában, amely rendelkezik a lélegeztetéshez szükséges szabályzómechanizmusokkal.

A fejlesztő csapathoz itt lehet csatlakozni.

(via)

Így áll most a koronavírus elleni küzdelem:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top