Aktuális

Újabb koronavírus-törzsek bukkantak fel denevérekben

Nem kell megijedni, ez nem a világvége, hanem a kutatások szokásos ügymenete.

A koronavírusok hat újabb törzsét mutatták ki mianmari denevérekben – írja a 24.hu az IFLScience cikkére hivatkozva. Az első hallásra ijesztő adattól azonban nem kell rosszra gondolni: a felfedezett törzsek nem állnak közeli rokonságban a COVID-19-cel, azt sem tudni, a fajok közt terjednek-e. A felfedezés ráadásul korábbi: az amerikai vezetésű nemzetközi projekt, a PREDICT kutatói  2016 májusa és 2018 augusztusa között több mint 750 mintát gyűjtöttek be a helyi denevérektől, majd ezeket a környéken élő háziállatok és emberek mintáival vetették össze. Az elemzés végén hat, korábban ismeretlen törzset fedeztek fel. A kutatás célja azon kórokozók azonosítása, melyek pandémiát idézhetnek elő. A csapat a mianmari Linno-barlangban találta meg az újabb vírusokat.

Fotó: Peter Kovalev/Getty Images

Fotó: Peter Kovalev/Getty Images

Suzan Murray, a Smithsonian Intézet Globális Egészségügyi Programjának vezetője és a csapat tagja szerint a koronavírusok többsége nem jelent veszélyt az emberekre. A kutató bízik benne, hogy a mostani kórokozók korai azonosításával különleges lehetőség adódik a vírusok vizsgálatára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top