Aktuális

Hibás műszer változtatta Csernobillá Szombathelyt

Egy radioaktivitási adatokat közlő térkép szerint nagy volt a baj a városban, szerencsére kiderült, hogy csupán műszaki malőr történt.

Az Európai Bizottság sugárzási adatokat közlő weboldalán tegnapról mára a legmagasabb gammasugárzási szintet jelző lila színbe borult Szombathely városa – írja az Index

Szerencsére nem a napokban kigyulladt csernobili erdőtűz káros hatásáról van szó: az Index megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, akik azt a tájékoztatást adták, hogy nincs szó veszélyes sugárzásról, csupán egy mérőműszer meghibásodása miatt jelent meg a legmagasabb szintet jelző szín a térképen. A lakosság nincs veszélyben, a mérőeszköz javítását pedig már megkezdték a szakemberek.

Hibás műszer mért magas gammasugárzást Szombathelyen

Képünk illusztráció, NEM Szombathelyen készült! (Fotó: Getty Images)

Az Index cikke rámutat, Magyarországon a természetes háttérsugárzás 50-180 nSv/óra körül alakul, a figyelmeztetési szint 250, míg a riasztási szint 500 nSv/óra. A meghibásodás miatt a műszer ennek az értéknek a sokszorosát, tízmilliót mutatott a szombathelyi régióban. 

A háttérsugárzással kapcsolatban a Katasztrófavédelem weboldalán lehet részletesebben tájékozódni.

További cikkeink sugárzással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top