Aktuális

Kijevben szellőztetni sem lehet a rossz levegő miatt

A csernobili tűz miatt az ukrán fővárosban nem ajánlott kimenni a szabad levegőre.
csernobil tűz kijev

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere tegnap este arra kérte a főváros lakosságát, hogy néhány napig még maradjanak otthon, és ha tehetik, tartsák zárva a lakásuk ablakait. Minderre azért volt szükség, mert az ukrán főváros továbbra is magasan a legszennyezettebb levegőjű város a világon, ami a csernobili zónában és a szomszédos Zsitomir megyében kitört tüzekre vezethető vissza.

A katasztrófavédelmi hatóság igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az égéstermék – aminek szagát a fővárosban is érezni lehet – nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, valamint a radioaktív sugárzás szintje sem haladja meg az egészségre káros mértéket.

A csernobili tiltott övezet területén április 4-e óta küzdenek a lángokkal: jelenleg öt erdős területen végeznek oltási munkálatokat 716 szakember és 3 helikopter részvételével. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napban 268 tonna vizet locsoltak szét. A tüzeket minden bizonnyal hanyagság okozhatta, de a hatóságok nem zárják ki a csoportosan elkövetett gyújtogatást sem.

Olvass még többet a Csernobil közelében kigyulladt tüzekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top