Aktuális

Zajlik az országos koronavírus-tesztelés, 24-48 órán belül értesítést kapnak a fertőzöttek

A koronavírus-tesztelésre kiválasztott 17 778 ember már megkapta a meghívót. Fontos, hogy minél többen részt vegyenek a vizsgálaton.

Május 1-jén reggel 7 órakor kezdődtek el a Semmelweis Egyetem által végzett koronavírus szűrések a H-UNCOVER országos reprezentatív vizsgálat keretében, amelynek célja, hogy pontos képet kapjunk a hazai járványügyi helyzetről – közölte az intézmény.

A szűrésre 17 778 ember kapott meghívót, akiket a Központi Statisztikai Hivatal választott ki, reprezentatív alapon.

Ahhoz, hogy nagyon pontos eredményekhez jussunk, rendkívül fontos a magas részvételi arány – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor.

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, természetesen folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek. Így nem fordulhat elő, hogy ugyanabban a felszerelésben érkeznek két különböző vizsgálati személyhez. A szűrőautó elsősorban krónikus betegek, vagy 65 éven felüliek esetében házhoz megy, így azoknak, akik különösen veszélyeztettek nem kell kimozdulniuk otthonukból.

Koronavírus-tesztelés a Semmelweis Egyetemen

Koronavírus-tesztelés a Semmelweis Egyetemen (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

A mintavétel fájdalommal nem, maximum kisebb kellemetlenséggel jár. A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását a ma ismert legbiztosabb módszerrel, nyálkahártyából vett mintából ún. PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Ezen kívül vérvétel is történik, amelyből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét (pl. forró téma jelenleg, hogy a vércsoport befolyásoló tényező-e). A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kaphatunk, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások (pl. dohányzás), amik elősegíthetik vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére.

Az érintettek 24-48 órán belül kapnak értesítést abban az esetben, ha az eredmény pozitív lett. Ha negatív, akkor külön értrsítés ugyan nincs, de a lelet ügyfélkapun keresztül vagy a háziorvos segítségével megtekinthető.

A mostani szűrővizsgálatok május közepén zárulnak le, összesített eredmény május végére várható. H-UNCOVER vizsgálat célja, hogy pontos kép alakuljon ki a járvány kiterjedéséről, dinamikájáról, a fertőzöttek és az átfertőzöttek valós számáról.

Olvass még a koronavírus-teszteléstől az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top