Aktuális

Kormányinfó: A veszélyhelyzet visszavonásáról az országgyűlés dönt majd

Gulyás Gergely arra is választ adott, elutazhatnak-e a fővárosiak a telkeikre.

Újra  kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra

Budapest, 2020. április 4.
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ online sajtótájékoztatót tart “Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány?” címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Hétfőn elkezdődött a védekezés második szakasza – mondta Gulyás, és ismertette a számokat. Elmondta, hogy a számokat tekintve a fertőzés lassult, de vannak területi különbségek, a megfertőzöttek nagyobb része döntően a fővárosban van. Az élet újraindítására szigorú menetrend szerint kerülhet sor, fontos betartani az intézkedéseket, például szájmaszkot hordani boltokban, járműveken.

Említette, a napokban vita alakult ki a budapestiek utazásával kapcsolatban. Tisztázta, budapesti, pest megyei lakosok meglátogathatják nyaralóikat, szeretteiket vidéken a biztonsági szabályokat betartásával. Elmondta, hogy az érettségi zökkenőmentesen zajlott le eddig, és megköszönte a tanároknak, szülőknek és diákoknak a fegyelmezettségüket.

Többek között ezeket mondta még Gulyás:

  • A vállalkozások számára beruházás ösztönző támogatást fognak nyújtani az Európai Unió támogatásával, több mint 50 milliárd áll jelenleg a rendelkezésre. A beruházások új munkahelyeket fognak teremteni, illetve a közfoglalkoztatottak keretszámát is növelni fogják. Az álláskeresési támogatás három hónapig jár, szeretnék, ha ennél tovább senki sem maradna munka nélkül.
  • A bérleti jogviszonyok nem mondhatóak fel az állam- helyi önkormányzat birtokában álló ingatlanokon a veszélyhelyzet végéig a bérbeadó részéről.
  • Az egészségügy újraindításáról elmondta, az alapellátást és a járóbeteg-szakellátást szeretnék először újraállítani, de az ágyfelszabadításokkal kapcsolatos újságírói kérdésre nem tért ki.
  • A lélegeztető gépek sorsáról elmondta, még lehet a koronavírusnak egy második hulláma is, és amíg vakcina nincs, addig érdeke az országnak, ha rendelkezésre állnak a gépek, hogy ne álljanak elő olyan helyzetek itthon, mint Olaszországban vagy New Yorkban.
  • A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban az atv.hu kérdésére annyit mondott, ez nem politikai kérdés, hanem hatósági vizsgálati kérdés, és joga van a fővárosnak megtámadni ezt a határozatot.
  • A belföldi turizmus akár már június előtt is megindulhat – mondta Szentkirályi Alexandra. A Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásokat gyűjtött össze a vendéglátók számára, hogy a vendégélmény tovább is jó legyen. Ami a külföldi utazásokat illeti, a járványhelyzet ugyanúgy fennáll máshol is, de enyhítenek már az intézkedéseken. Ezért arra biztat, inkább gondolkozzon mindenki hazai úti célokban, mert ezzel magyar munkahelyeket tudunk megvédeni. A légi forgalom újraindításával kapcsolatban Gulyás azt mondta, ha valaki olyan országból érkezik, ahol még járvány van, akkor kéthetes karantén továbbra is előírás, egyelőre indokolt ennek a szabálynak a fenntartása.
  • Semmi akadálya, hogy bárki bármilyen sportot űzzön, ez fontos az egészség megőrzése miatt is.
  • A veszélyhelyzet visszavonásáról az országgyűlés dönt majd. Amíg rendkívüli eszközökre szükség van, például a kijárási korlátozásra, addig a veszélyhelyzetet fenn kell tartani, mondta Gulyás.
  • Az Isztambuli Egyezményről is szó esett.  Erről azt mondta, minden olyan intézkedéssel egyetértenek, ami azt szolgálja, hogy a nők lelki és testi épsége biztosítva legyen. A magyar jogrendszerben ezek megvannak, ráadásul ezek lényegesen szigorúbbak, amit ez az egyezmény megkíván. De úgy gondolják, hogy az egyezmény “liberális genderszemlélete” nem egyenlő azzal, amit a magyar kormány gondol.

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top