Aktuális

Több magyar utazási iroda is bedőlhet a koronavírus miatt

Az utazási irodáknak vissza kell fizetniük a meghiúsult utazások árát, a korlátozások miatt viszont nincs új bevételük. Utalványos rendszert szeretnének a szakmai képviselői.
utazás térkép

Mi is megírtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt befejezte a működését a 25 éve a piacon lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató Robinson Tours utazási iroda. Ám könnyen lehet, hogy nem a Robinson az egyetlen magyar utazási iroda, amely kénytelen lehúzni a rolót az utazási korlátozások miatt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a hazai szabályozás nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, mivel a meghiúsult utazások árát 14 napon belül vissza kell fizetniük az utasoknak. Több európai országban olyan szabályozást vezettek be, amely szerint az utazási irodák, légitársaságok, szálláshelyek, hajózási cégek a befizetett pénz helyett utalványokat, pár éven belül felhasználható vouchereket adnak. Ez biztosíthatja a cégek túlélését.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke azt mondta, az utalványos rendszer mellett az állami garanciavállalás is segítené – a jelenleg kockázatosnak minősülő – utazási irodákat a bankoknál, hogy kedvezményes hiteleket kapjanak.

Eközben az utazási irodák kiadásai tovább nőnek, és a piacon működő cégek már létszámleépítésekbe kezdtek.

További cikkek a járványhelyzeti alatti utazásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top