Aktuális

Fogyatékkal élőt zártak börtönbe, mert nem volt nála személyi

A 20 éves sümegi fiú apró szabálysértési ügyekből szedett össze több mint egymillió forint büntetést. Számos alkalommal azért kapott pénzbírságot, mert nem volt nála személyi igazolvány. Hetekig a szülei sem tudtak róla semmit.
börtön

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni. Többször is azért büntették pénzbírságra, mert nem volt nála személyi igazolvány. Csakhogy nem fizetett, ezért szigorított a bíróság, így került a rácsok mögé decemberben – számolt be az RTL Híradó.

A Sümegen élő, értelmi sérült, figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarral küzdő fiú ideiglenes gondnoka azt mondja, a fiú tavaly Budapestre szökött, onnan vitték a börtönbe. A család hetekig nem tudott róla, édesapját nagyon megviselték a történtek.

A szabadon engedését a Helsinki Bizottság érte el, szerintük az arctalan rendszer miatt nem vehették észre a bíróságon, hogy a fiú fogyatékkal él. A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértés miatt elzárt emberek között nagyon sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek börtön helyett támogató programra lenne szükségük.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top