Aktuális

Rekordmeleg volt az idei május a világon

Különösen magas volt a hőmérséklet Ázsia nagy területein, Afrika északi részén, Alaszkán, Dél- és Közép-Amerikában és Nyugat-Európa sok részén.
macska

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint az idei május 2016 májusával együtt volt az eddigi legmelegebb a mérések 1880-as kezdete óta, a szárazföldek és a világtengerek feletti levegő 15,7 Celsius-fokos átlaghőmérséklete 0,95 fokkal haladta meg a 20. század 14,8 Celsius-fokos átlaghőmérsékletét.

 

A NOAA jelentése szerint különösen magas volt a hőmérséklet Ázsia nagy területein, Afrika északi részén, Alaszkán, Dél- és Közép-Amerikában és Nyugat-Európa sok részén.

A legutóbbi 7 május (2014-től 2020-ig) az eddigi 7 legmelegebb május volt az elmúlt 141 évben. Az idei tavasz a második legmelegebb volt 2016 tavasza után, és 2020 első 5 hónapjának átlaghőmérséklete a második legmelegebb évkezdést jelenti a mérések kezdete óta. A NOAA szerint valószínű, hogy 2020 a 2 legmelegebb esztendő egyike lesz 1880 óta.

A múlt héten az EU műholdas légkörfigyelő szolgálata, a Copernicus is azt jelentette, hogy az idei május a legmelegebb volt a Földön a feljegyzések kezdete óta.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top