nlc.hu
Aktuális

Koronavírus veszélyhelyzet visszavonás

Megszavazta a parlament: feloldják a veszélyhelyzetet

Az Országgyűlés kedden megszavazta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt. Mutatjuk, hogy ez mivel jár pontosan.
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. június 16-án - Foptó: MTI/Kovács Tamás

A parlament kedden megszavazta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezet.

Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy szüntesse meg a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet. Az utóbbi pedig azt jelenti, hogy a helyükön maradnak a kórházparancsnokok, a tiszti főorvos javaslatára pedig a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el. Ez akkor következhet be, ha:

  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmények alakulnak ki
  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet jön létre.

Az egészségügyi válsághelyzetet maximum hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány meghosszabbítja. A veszélyhelyzet megszüntetéséről a kormány dönt: amint az időpontot kihirdetik, hatályát veszíti a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy várhatóan ténylegesen június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

(via MTI/Index/444)

Úgy tűnik, ez már remélhetőleg tényleg a vége, emlékezzünk az elejére: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top