nlc.hu
Aktuális

Elütött kutya

Balesetet okozott egy kóborló kutya, minden kárt a gazdinak kell megtérítenie

A törvényszék szerint a gazdátlanul kóborló kutya gazdáját terheli a felelősség a történtek miatt. 

2017-ben a Gyulafehérvár és Szászsebes közötti DN 1-es autópályán egy gépjármű letért a Fehér megyei Lámkeréknél, hogy tankoljon a benzinkútnál, de útközben elütött egy kutyát, az autó pedig beborult az árokba, és ripityára tört. A bíróság most arra kötelezte a kutya tulajdonosát, hogy térítse meg az összetört autó tulajdonosának az elszenvedett kárt – írta meg a furcsa ítéletet a Transindex.

Kutya okozott balesetet, a gazdi a felelős

Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash

A kárvallott férfi szerint az állat egy szembejövő kamion háta mögül lépett ki hirtelen az autó elé, ő félrerántotta ugyan a kormányt, mégis elütötte az állatot, és az autójával az árokban kötött ki.

A nyomozás során a hatóságok a kutya mikrocsip számát leolvasva állapították meg, hogy a szerencsétlenül járt eb egy helybéli nő tulajdona, akit a kárt szenvedett sofőr beperelt, kérvén, hogy a baleset miatt elszenvedett kárát a kutya gazdája térítse meg.

A Fehér Megyei Törvényszék mostani ítélete szerint a balesetért kizárólagosan az elütött állat volt a hibás. A baleset során a gépjárműben 60 százalékos kár keletkezett, amelyet – a bírósági döntés értelmében – az elütött állat gazdájának kell megtérítenie, ugyanúgy, ahogy az autó tulajdonosának összes perköltségét is.

A kutyatulajdonos egyébként az elmúlt évek pereskedései során folyton hangoztatta, hogy a kutyája a baleset napjakor már több napja el volt tűnve otthonról, továbbá szerinte az is ellentmondásos, hogy az autó tulajdonosa azt állítja: megpróbálta elkerülni, hogy elüsse az állatot, és ez nem sikerült neki. Szerinte a kárt szenvedett sofőr, ha betartotta volna a helyszínen előírt sebességkorlátozást, akkor nem történhetett volna meg az, hogy a baleset következtében ilyen mértékű károkat szenvedjen a járműve.

A szemtanúk szerint azonban a kutya hirtelen került a sofőr autója elé, aki valóban megpróbálta elkerülni az ütközést, így a törvényszék szerint a gazdátlanul kóborló kutya gazdáját terheli a felelősség a történtek miatt. 

Pozitívabb híreink az ebekről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top