Aktuális

Sanyarú sorsú lányokat szemeltek ki az erőszakra – Ő Ghislaine Maxwell, a pedofil milliárdos Jeffrey Epstein tettestársa

Július elején letartóztatták a nőt, aki a vádirat és az áldozatok szerint magukhoz édesgette a lányokat, és volt, hogy részt vett az erőszakban is.

Július elején tartóztatta le az FBI a milliárdos pedofil, Jeffrey Epstein egykori barátnőjét és üzlettársát, Ghislaine Maxwellt. Nem túlzás azt mondani, hogy erre a lépésre már sokan vártak, érthetetlen volt ugyanis, hogy a hosszú éveken át a milliárdossal szimbiózisban élő, több tucatnyi tanú által a bűncselekmények résztvevőjeként azonosított nő eddig miért lehetett szabadlábon.

Jeffrey Epstein egyébként emberkereskedelemért, pedofíliáért és más bűncselekményekért várt a tárgyalására, amikor 2019-ben felakasztotta magát a cellájában. Halálát öngyilkosságnak minősítették, ám egyes szakértői vélemények szerint meg is gyilkolhatták a lelketlen szociopatát.

A fentebb használt jelzőt nem érzem túlzásnak, Epstein és Maxwell ugyanis éveken keresztül abuzált, árult, nyomorított meg testileg és lelkileg fiatalkorú lányokat és felnőtt nőket. Maxwell a mai napig tagadja, hogy részt vett volna az áldozatok kiválasztásában, adás-vételében és az abúzusban, ám a bizonyítékok ellene szólnak. A vádirat alapján a legrégebbi vallomás, amiben emberkereskedelemmel vádolták meg Maxwellt egészen 1994-ig nyúlik vissza. Három nő elbeszélése alapján ő beszélgetett a lányokkal, hogy összebarátkozzon velük, bizalmi viszonyt alakított ki, majd ő volt az, aki megpróbálta természetessé tenni a borzalmas történteket azzal, hogy beszélgetett velük róla és néha jelen is volt egy-egy masszázsnak álcázott erőszaknál, amit Epstein követett el rajtuk. Epstein módszere egyszerű volt. Annak ígéretével csábított lányokat a házába, hogy mindössze egy masszázst kér, cserébe pedig fizet 200 dollárt, ami egy csóró amerikai tinédzsernek óriási pénz volt, főképp alig félórányi munkáért. De az is megesett, hogy maga Maxwell volt a fizikai erőszaktevő.

Ő Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein tettestársa

Audrey Strauss ügyész New York-i sajtótájékoztatója Maxwell letartóztatásáról, július 2-án (Fotó: Johannes EISELE / AFP)

Volt, hogy a lányok előléptek és „leszállítottak” Epsteinnek újabb áldozatokat, aki a kerítőivel kedves volt, és mindig pontosan fizetett. A rendőrségi szakértők szerint a módszer egy az egyben megfeleltethető volt a piramisjátékok felépítésének, amihez Epstein amúgy is jól értett, mert ebből (és némi sikkasztásból) gazdagodott meg a Wall Streeten a nyolcvanas évek során.

De ki is ez tettestárs, ez a nő, akiről beszélünk?

Az 1961-es születésű Ghislaine Maxwell azért volt ismert, mert az apjának rengeteg – nem csak tisztességes úton szerzett – pénze volt.  A kiadóvezető – akihez többek között a brit The Mirror is tartozott – csehszlovák születésű Robert Maxwell lányaként sok kapu megnyílt neki, Angliában járt az Oxfordra, majd 1991-ben az Egyesült Államokba költözött. Még előtte, a nyolcvanas években a londoni társasági élet krémjével parolázott, az oxfordi futball klub vezetője volt (apja volt a tulajdonos) és rengeteg időt töltött apja róla elnevezett jachtján, a Lady Ghislaine-en.

Ghislaine Maxwell, karjában apja képéve, Robert Maxwellel

Ghislaine Maxwell, karjában apja képéve, Robert Maxwellel, 1991 (Fotó: Ken Lennox/Mirrorpix/Getty Images)

1991-ben került New Yorkba, azután, hogy az apja megvásárolta a New York Daily Newst, és lányát tette meg ügyintézőjének az államokban. Még ugyanabban az évben Robert Maxwell meghalt, a Kanári-szigeteken, jachtja közelében, vízbe fulladva találtak rá. Maxwell a mai napig állítja, hogy apját meggyilkolták, ám a nyomozás balesetként zárta le az ügyet. 

Apja halála után Maxwell borsós éves járadékot kapott, de dolgozott is, az ingatlanszférában helyezkedett el.

Az nem teljesen tiszta, mikor és hogyan ismerte meg Epsteint. Több portál beszámolója szerint először 1992-ben találkoztak, amikor Maxwell már benne volt a New York-i elit köreiben, ekkor randizni kezdtek, majd szakítottak, de elválaszthatatlan barátok maradtak. Ekkoriban Maxwell nagy férficsábász hírében állt, a New York Magazine 2002-es Epsteinről szóló portréjában azt is írták, hogy nagyon önálló nő, aki saját helikopterét vezette és együtt vacsorázott Bill Clintonnal. Már ekkor kiderült az is, hogy a brit királyi család egyes tagjaival jó viszonyt ápol, kiváltképp András herceggel (aki szintén érintett lehet a büntetőügyben).

Az évek során Maxwellt sok prominenssel fotózták, Clinton mellett Trumpékkal, a szintén abúzussal vádolt Kevin Spacey-vel, Jeff Bezosszal, Elon Muskkal és András herceggel. Van egy fotó, amin a Buckingham Palota trónjain pózol, súlyosan megsértve a protokollt.

Ő Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein tettestársa
Megnézem
Összes kép (3)

 

Mesés kapcsolatainak „hála” sikerült minden bizonnyal egy kisebb vagyont keresnie magának és Epsteinnek azzal, hogy a férfivel együtt, közös bűnszervezetük egyfajta madamjaként gyerekekkel és nőkkel kereskedett, azaz eladta őket befolyásos, gazdag embereknek. A vádirat alapján nehéz sorsú lányokat szemeltek ki, akiket modell vagy színészi karrier, esetleg továbbtanulási lehetőség álcájával édesgettek magukhoz.

Egy 2009-es perirat szerint egy Virginia Giuffre nevű nő azt mondta, 16 évesen szexrabszolgává tette a pár. Maxwell eskü alatt tagadta a vádakat, amikre ma már több bizonyíték is van. Giuffre az az áldozat, aki állítja, András hercegnek is eladta a pár. Készült is róluk egy közös fotó, amit a nemes semmivel nem tud magyarázni, össze-vissza beszéde az üggyel kapcsolatban csak még mélyebbre ássa a renoméját, a hatóságokkal való együttműködés megtagadása pedig elég vészjósló jel a bűnösségét illetően. A pár később arra is felhasználta az áldozatot, hogy további áldozatokat szedjen, egyszer Thaiföldről is hazavitettek vele egy fiatalkorú lányt.

Giuffre volt az első nő, aki nevét vállalva megvádolta Maxwellt és Epsteint. Nagyon sok évet kellett várnia arra, hogy mások is mellé álljanak és hogy bűnözőket elfogják. Epstein a névtelen feljelentések tömkelege ellenére – vélhetően befolyásos és talán érintett barátjainak hála – nagyon sokáig megúszta. 2008-ban ugyan elítélték kiskorú prostituálásáért, de mindössze 18 hónapnyi börtönt kapott, amiből csak 13-at ült le. Szabadulása után Maxwell és Epstein már nem nagyon mutatkozott együtt, 2015-től kezdve  a nő teljesen visszavonult a társasági élettől, még az ügyvédjei sem tudták, hol lakik, csak sejtették, hogy visszament az Egyesült Királyságba.

Maxwell az évek során két pénzember barátnője is volt. Először Ted Waitt-é, a Gteway computers ügyvezetőjéé 2010-ig, majd az elfogásáig Scott Borgersonnal, a tengeri adatelemzéssel foglalkozó CargoMetrics ügyvezetőjével töltött sok időt Manchester-by-the-Sea-ben, ahol a helyiek szerint lazán viselkedett, reggelente futott és a kutyáját sétáltatta. Júliusi elfogása előtt már megtudhatta, hogy szorul a hurok, elfogása előtt ugyanis New Hampshire-ben, egy világtól elzárt erődben lakott.

(Kiemelt kép:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top