Aktuális

Államtitkárnak adta ki magát a férfi, úgy csalt el milliókat cégektől

A csaló minden kormánynak volt már "államtitkára", ezért már többször is megbünették. Most újabb csalást követett el az ál-államtitkár, amíg épp várta a fegyházba a behívót.

Egy férfi  azzal kereste meg a Dehirt, hogy ő is annak a csalónak lett az áldozata, aki magát többször államtitkárnak adva ki, számos csalást elkövetett. A férfi azért tett feljelentést a csaló ellen, mert június végén átadott a férfinak egy nagy értékű mobiltelefont, aki azt átvette, de arra hivatkozott, hogy később tudja kifizetni. Azóta sem fizetett. Az ügy pikantériája, hogy a szóban forgó csalót a Debreceni Törvényszék – mint másodfokú bíróság –  folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt május 21-én jogerősen 4 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Magyarán úgy tűnik, amíg várta a behívót a fegyházba, újabb csalást követett el.

Államtitkárnak adta ki magát a csaló

Képünk illusztráció, fotó: Unsplash

A debreceni csaló különös többszörös visszaeső, gyakorlatilag minden kormánynak volt már „államtitkára”. Emiatt büntették már meg korábban is, mégsem hagyott fel a csalásokkal.

A módszere általában az volt, hogy előre felhívta az üzleteket, bemutatkozott, mint államtitkár és a bolt alkalmazottjainak elmondta, hogy egy ugyancsak magas politikai befolyással bíró kollégája fogja átvenni a kiválasztott műszaki cikkeket. A férfi azért, hogy még hitelesebb legyen, a nem létező kollégáját a saját személyazonosságával ruházta fel, így amikor bement az üzletekbe és a telefonos beszélgetésekre hivatkozott, volt, hogy még a személyi igazolványát is megmutatta az eladóknak, mondván ő az, akit az államtitkár a telefonban említett. Pénzt minden esetben későbbre ígért, de soha nem fizetett – írja a lap.

Fegyházbüntetését  azért kapott, mert egy debreceni informatikai cégnél valótlanul azt állította, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából informatikai eszközöket szeretne vásárolni. A sértett ebbe beleegyezett, és a vádlott részére adásvétel jogcímén hat informatikai terméket adott át több mint 2,2 millió forint értékben. Emellett több más vádpontban is bűnösnek találta a bíróság – porcelánboltban és autókereskedő cégnél is próbálkozott.

A csalóknak egyébként gyakori módszere, hogy  tekintélyszemélyekre vagy hatalmi szervezetekre hivatkozva verik át áldozataikat. Az említett csaló azonban még mindig nem olyan profi szélhámos, mint a hírhedt Bósa István, aki érettségi nélkül volt ideggyógyász, pap, MÁV-kereskedelmi vezető, sőt még ügyvéd is: miatta módosították a BTK-ban a csecsemőgyilkosságért járó büntetést 2-ről 8 évre

További nagy átverések

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top