Aktuális

Meghalt Kósáné Kovács Magda

A politikus gyógyíthatatlan beteg volt. 80 évet élt.

Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegség következtében, életének nyolcvanadik évében, július 27-én elhunyt Kósáné Kovács Magda, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő. A hírt a család tudatta a Népszavával.

Kósáné Kovács Magda 1964-ben diplomázott az ELTE magyar-francia szakán. Első munahelye a Leövey Klára Gimnázium volt, majd az MTA Irodalomtudományi Intézetében tudományos munkatársként dolgozott, egy kutatócsoportban, ahol sajtó- és cenzúratörténettel foglalkozott.

1967-től 1989-ig a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, a rendszerváltás után pedig az MSZP politikusaként lett országgyűlési képviselő, és 1994-től rövid ideig a Horn-kormány munkaügyi minisztre is volt. 1995-ben azonban lemondott, mert nem értett egyet a pénzügyi szigorításokkal. 1996-ban a szocialista párt ügyvezető alelnökévé választották, majd az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke is lett.

A 2004-es európai parlamenti választáson az MSZP képviselőjeként jutott mandátumhoz, ahol 2004-től 2007-ig az Európai Szocialisták Európai Parlamenti Frakciójának alelnöke, majd 2009-ig kincstárnoka volt. A 2009-es Európai Parlamenti választásokon már nem indult.

2011-től a Táncsics Akadémia nevű baloldali fiataloknak szóló közéleti-politikai képzés koordinátora lett és csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz.

Egyik legtöbbet idézett mondata – Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani – valóságos szállóigévé vált.

Kósáné Kovács Magda 80 évesen hunyt el. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Kósáné Kovács Magda 80 évesen hunyt el. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top