Aktuális

Donald Trump elhalasztaná a novemberi elnökválasztást

Még a republikánusok sem lelkesedtek az ötletért.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön felvetette az alkotmány értelmében november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget. Több befolyásos republikánus törvényhozó azonnal elutasította Trump felvetését.

Donald Trump elhalasztaná a novemberi elnökválasztást

Donald Trump elhalasztaná a novemberi elnökválasztást (Fotó: JIM WATSON / AFP)

Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel ezt a lehetőséget. Mint írta: az általános, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak”.

Donald Trump három kérdőjellel írta le: „elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak”?

A The New York Times kommentárja szerint Trumpnak nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan megváltoztassa a választás időpontját, amelyet szövetségi törvény rögzít. A lap hozzátette: hamis az elnöknek az az állítása, hogy a levélben történő szavazás pontatlan számoláshoz vagy csaláshoz vezet.

Több befolyásos republikánus törvényhozó azonnal elutasította Trump felvetését.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi frakciójának vezetője a CBS televíziónak azt nyilatkozta, hogy a választás november 3-ai dátuma kőbe van vésve, választásokat korábban is tartottak válságos időkben.

Ted Cruz texasi szenátor újságíróknak azt mondta: nem szabad elhalasztanunk a választásokat. Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, dél-karolinai politikus, szintén újságíróknak, úgy fogalmazott: nem hiszem, hogy jó ötlet lenne a választások elhalasztása.

Rodney Davis, a képviselőház adminisztrációs bizottságának republikánus politikusa a Twitteren azt írta: nincs halasztás.
A demokrata párti politikusok közül eddig Tom Udall új-mexikói szenátor utasította el a felvetést, a demokrácia elleni támadásnak minősítve azt.

(MTI)

(Kiemelt kép: JIM WATSON / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top