Aktuális

Meghosszabbítják a budapesti fonódó villamost

Megvan, merre fog haladni a villamos. A pontos tervek már készülnek.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója pénteken a Facebook-oldalán írt arról, hogy meghosszabbítják a budai fonódó villamos útvonalát. A fonódó villamos fejlesztésére a BKK élén eltöltött évei egyik legnagyobb büszkeségeként utalt, hozzátéve, „az új rendszer minden, a megépítése előtt becsült utasforgalmi előrejelzést felülmúlva olyannyira sikeres és bevált, hogy ma már talán nem is kérdés, folytatni kell”.

CAF villamos

CAF villamost mosnak a felújított Budafok kocsiszín mosójában 2018. május 23-án. MTI fotó: Máthé Zoltán

A fonódó járatok az óbudai 17-es villamos kétirányú meghosszabbításával indultak el, egyrészt a Margit körút – Széll Kálmán tér – Alkotás utca felé (17-es), másrészt az új Margit híd alatt induló szakaszon a Batthyány tér felé a rakparti vonalakkal összefonódva (19, 41). A következő ütemben a Szent Gellért tértől a Műegyetem rakparton új villamosvonal épülne ki a fejlődő déli területekig, ahol egyetem (BME, ELTE) és számos irodaház (Infopark) épült tömegközlekedési kapcsolatok nélkül a kilencvenes évek óta, és ahol jelentős lakó- (BudaPart) és irodafejlesztések (a MOL Campus) zajlanak jelenleg is – írta Vitézy.

Az új vonalszakaszról a Szent Gellért téren kapcsolat nyílna északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak felé is közvetlen összeköttetés. A térség így nem csak vasúti, hanem a villamosok révén mind a négy (egyszer a jövőben 5) metróvonalhoz közvetlen villamoskapcsolatot kaphat. A terveket a Budapest Fejlesztési Központ készíti a BKK-val együttműködve, egy-másfél év múlva mutatják be pontos elképzeléseiket a Fővárosnak.

A fonódó villamos tervei

A fonódó villamos meghosszabbításának tervei (forrás: Vitézy Dávid FB)

Budapesti közlekedés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top