Aktuális

Koronavírus: fontos eredményre jutottak magyar kutatók

A világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László és csapata mérföldkőhöz érkezett.
Koronavírus-vakcina

A Facebookon tette közzé a koronavírus elleni gyógyszer megtalálásával kapcsolatos friss kutatási eredményeit Barabási Albert-László. A tudós azt írta, csapatával azonosították a hálózatos orvostudomány segítségével azokat a gyógyszereket, amelyek potenciális jelöltek lehetnek a koronavírus ellen – számolt be a portfolio.hu

A kutatásban összesen hatezer, az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által már befogadott készítmény hatékonyságát vizsgálták, és több hónapnyi munka után megállapították, hogy a hatékonyságot mutató 77 szer közül 76 hálózati gyógyszer, vagyis nem kötődik sem vírusfehérjékhez, sem víruscélhoz, vagyis cél alapú gyógyszerfejlesztéssel nem fedezhetőek fel. Működésük lényege, hogy zavarják a gazdassejt-hálózatot, ezért csak hálózati eszközökkel lehet őket azonosítani.

A Barabásiék által kifejlesztett módszer segítségével a gyógyszerfejlesztők számos, ígéretes gyógyszert tudnak azonosítani és ezek alapján bevonni ezeket a szereket klinikai vizsgálatokra. A kutatók azzal érvelnek, hogy az új gyógyszerekre rövid időn belül van szükség, ám a hagyományos gyógyszerfejlesztési folyamat évekig is tarthat. Időhatékonyabb ezért a gyógyszerek újbóli hasznosítása. Barabásiék módszere pedig segíthet azonosítani azokat a már klinikai alkalmazásra jóváhagyott vegyületeket, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírusos betegek kezelésében.

Koronavírussal kapcsolatos aktualitások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top