nlc.hu
Aktuális

Az operatív törzs sajtótájákoztatója

Visszatért az operatív törzs, Müller Cecília fegyelmezettséget kért

Hosszú szünet után visszatért az operatív törzs sajtótájékoztatója, Müller Cecília beszélt a járványügyi készültségről.
Müller Cecília

Az operatív törzs utoljára június 17-én tartott online sajtótájékoztatót, ám a koronavírus-járvány második hulláma miatt szombaton újra tájékoztattak az aktuális helyzetről. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a második hullámban eddig elsősorban a fiatalok fertőződtek meg, a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett. Ők általában tünetmentesek, vagy néhány nap alatt, enyhe tünetekkel átesnek a betegségen. Közölte: a hazai koronavírus-járvány egésze alatt 41 év volt a fertőzöttek átlagéletkora, míg az utolsó 10 napban ez 35 évre csökkent.

Müller Cecília azt kérte a fiataloktól, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat, mert könnyen továbbadhatják a vírust az időseknek és a krónikus betegeknek, akiknél akár halálos is lehet a betegség.

A maszkviseléssel kapcsolatban elmondta:  ezentúl ruhadarabbal vagy sállal sem szabad eltakarni az arcunkat, csakis maszkkal, szabályosan. 

A koronavírus más arcát mutatja most, mint tavasszal, ezért a jelenlegi járványügyi stratégiának az a célja, hogy élhessük a mindennapi életünket, de garantáljuk a vírus elleni biztonságot is. Ezt követően az országos tisztifőorvos ismertette a friss adatokat, illetve a hétfőtől életbe lépő új szabályokat.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

Minden személyi és tárgyi feltétel adott a kórházakban a koronavírusos betegek ellátásához. Fokozatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók: ha 80 százalékot eléri a kapacitásuk, újabb intézményt jelölnek ki.

Van elegendő technikai személyzet a lélegeztetőgépek kezeléséhez is. A szükséges személyzet, orvos, ápoló oktatást kap, utána ők kezelhetik a gépeket. Ha gép elromlik, akkor kicserélik, csak ezután van szükség technikusra, de neki csak elérhetőnek kell lennie.

Megnövekedett a tesztelésre várók száma, ezért arra készülnek, hogy további kapacitásokat vonnak be, ha tovább nő az igény. Az eddigi tesztek elenyésző része térítésköteles.

Azért csökkent 10 napra a hatósági házi karantén időtartama az eddigi 14 nap helyett, mert ennyi idő alatt már tetten érhető a vírus, hiszen az átlagos lappangási idő 5-6 nap körül van. A rövidítést egyébként már számos ország bevezette.

Egészségügyi dolgozók fertőzöttsége jelenleg 5 százalék. Müller Cecília szerint ez azt jelenti, hogy a dolgozók fegyelmezetten viselik a védőeszközöket.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, a rendőrség nem fogja azonnal megbüntetni a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegőit.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top