nlc.hu
Aktuális

Nincs elég influenza elleni védőoltás

ATV: az influenzaoltások töredékét kapták meg a háziorvosok

Van olyan körzet, ahol 80 darabot rendeltek, de csak 5 érkezett meg. A háziorvosok oltanának, de nem tudnak.

Az ATV híradója szerint elkezdték kiosztani a háziorvosoknak a négykomponensű influenza elleni védőoltást, amiből pár hete a teljes készletet felvásárolta a kormány, de az orvosok azt mondják, hogy ebből sincs elég. Szilárd András szegedi háziorvos például 80 darabot igényelt, de mindössze 5 darabot kapott, a híradónak viszont elmondta, hogy még a 100 is kevés lenne a körzetében.

fecskendő

Fotó: Pixabay

Hasonló tapasztalatokról számolt be Dr. Szabó Ida gyermekorvos is, aki 49 darabot rendelt (asztmásoknak, szívfejlődési rendellenességben szenvedőknek, immunbeteg gyerekeknek), de csak 10 darabot tudott adni a szolgálat.

Az influenza elleni védőoltás népszerű idén, a kormány és Müller Cecília tisztifőorvos is többször elmondta, hogy érdemes beadatni. Szilárd András szerint olyanok is kérik, akik eddig egyszer sem igényelték.

A hároméves kor alatti gyerekek, és a valamilyen alapbetegség miatti rizikócsoportba tartozók csak a négykomponensű oltást kaphatják, de félő, hogy egyelőre a töredéküknek sem jut belőle.

A háziorvosok eközben hetek óta megállás nélkül oltanak, már ha egyáltalán van mivel. A riportból kiderül, hogy a háromkomponensű oltóanyagból sincs mindig annyi, amennyi kellene, miközben azt ígérték, hogy lesz elegendő vakcina.

Az ATV megkérdezte a helyileg illetékes Nemzeti Népegészségügyi Szolgálatot, hogy miért csak a töredékét kapták a háziorvosok annak, amennyi vakcinát igényeltek, és hogy lesz-e utánpótlás, de még nem kaptak választ. 

A riport az ATV oldalán megtekinthető

Amíg nincs oltás, addig is erősítsd az immunrendszered: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top