nlc.hu
Aktuális

A klímaváltozáson már semmi sem segít

A klímaváltozást már a nulla kibocsátással sem állíthatjuk meg

Ha ebben a pillanatban megszűnne minden emisszió, már az sem segítene.

Hiába mondták évek óta a kutatók és a környezetvédők, hogy még nincs késő tenni a bolygó jövőjéért. A 24.hu cikke szerint ugyanis már ott tartunk, hogy az sem állítaná meg a klímaváltozást, ha most azonnal megszűnne minden emberi forrásból eredő károsanyag-kibocsátás. 

A kutatók az 1850-től 2500-ig tartó időszakot vizsgálva modellezték a klímaváltozás alakulását és arra jutottak, hogy a következő 480 éven már nem fogunk tudni változtatni, akármit is csinálunk.

Nem tudjuk már megállítani a klímaváltozást

A modell ráadásul nem számol a felmelegedés miatti jégolvadással (Fotó: Getty Images)

A 24.hu néhány riasztó statisztikát is felsorol: ezek szerint 2030-ig még növekedni fog a károsanyag-kibocsátás, ami 2100-ra szűnhet meg teljesen. Ez pedig 3 fokkal növeli majd meg a bolygó átlaghőmérsékletét, ami viszont ennél is rosszabb, hogy a tengerek vízszintje 3 méterrel fog megemelkedni 2500-ig. 

Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy ha már idén képesek lennénk lenullázni a kibocsátásunkat, a melegedés ütemén akkor sem tudnánk változtatni, a tengerszint-emelkedést tekintve pedig csupán fél métert nyernénk, így ugyanis „csak” 2,5 métert emelkednének a világ tengerei. 

Ahhoz, hogy a helyzetet meg tudjuk változtatni, arra lett volna szükség, hogy már a hatvanas-hetvenes években lenullázzuk a káros anyagok kibocsátását, emellett mintegy 33 gigatonna szén-dioxidot kellene kivonnunk a levegőből minden egyes évben. 

Tovább cikkeink a klímaváltozás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top