nlc.hu
Aktuális

Ausztriában már zárják a plázákat és az iskolákat - nálunk is ez jön?

Nálunk is ez jön? Ausztriában már zárnak a plázák és az iskolák is

A kisebb üzletek – egyelőre – nyitva maradhatnak.

Ausztriában bezárnak az iskolák, a kisebb üzletek nyitva maradhatnak, de a bevásárlóközpontoknak, ahol sok ember gyűlhet össze, le kell húzniuk a rolót a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében – jelentette péntek délelőtt az oe24.at osztrák hírportál.

A lap úgy tudja, az intézkedéseket szombat délután jelenti be Sebastian Kurz kancellár. Az iskolák teljesen átállnak digitális oktatásra, csak az óvodák maradhatnak nyitva, és esetleg az általános iskolák alsó tagozata.

A kereskedelem terén a kormány egyetért azokkal a szakértőkkel és iparági képviselőkkel, akik szerint a teljes zárlat a gazdaság összeomlásához vezetne. Egyelőre tárgyalás zajlik arról, hogy két hétre kötelezően be kell-e zárnia minden kereskedelmi egységnek, vagy lesznek részleges engedmények. Az biztosnak tűnik, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontoknak le kell húzniuk a rolót, és az esetlegesen nyitva maradó üzletek esetében is szigorodnak az óvintézkedések. Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok és masszőrök sem, de a fodrászatok bezárása még nem eldöntött kérdés. Az érintett ágazatok kompenzációra számíthatnak.

Ausztriában bezárnak a plázák és az iskolák a járvány miatt

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e további kijárási korlátozások, de valószínűleg szigorodnak a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok. Míg jelenleg engedélyezett, hogy két különböző háztartás tagjai felkeressék egymást otthonukban, a jövőben a látogatók számát egy főre korlátozhatják. A részleteket a pénteki nap folyamán tisztázzák, változások előfordulhatnak. Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek majd életbe.

Ausztriában folyamatosan dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok: csütörtökön 9262 új esetről számoltak be. Az osztrák egészségügyi rendszer leterheltsége fokozódott: 3811 Covid-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 546-an intenzív osztályon fekszenek. Szakértők kifogásolták, hogy a szigorítások ellenére az elmúlt két hétben sem javult a helyzet.

A csaknem 9 millió lakosú Ausztriában eddig 181 642 fertőzöttje és 1608 halálos áldozata van a koronavírusnak.

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top