nlc.hu
Aktuális

Köztelező maszkviselés közterületen

Közterületi maszkviselés: valahol centizgetnek, máshol be sem vezették

A napokban szinte minden 10 ezer fő fölötti városban eldőlt, hol kell maszkot viselni a közterületen, de az előírások nagyon különbözőek, ami az emberek dolgát és az ellenőrzést nem könnyíti meg. A virológus szerint egységes szabályozás kellene, és figyelmeztetett: leghamarabb karácsony előtt fog javulni a hazai járványhelyzet.

Szerda 0 órától életbe léptek a koronavírus-járvány őszi hullámának legszigorúbb járványügyi intézkedései Magyarországon, így az a szabály is, hogy már nemcsak a nyilvános, zárt terekben, hanem a közterületeken is kötelező orrot és szájat eltakaró maszkot viselni. Aztán kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a dolog. Egyrészt csak a 10 ezer fő feletti településeken kell az utcán is maszkot hordani, ez összesen több mint 160 kerületet, várost és nagyközséget érint, népességben viszont majdnem az ország háromnegyedét, több mint 7,1 millió 6 éven felülit.

Maszkviselés kicentizve

Másrészt az is kiderült, hogy a kültéri maszkviselés pontos szabályairól a polgármesterek döntenek, ők határozhatják meg, hogy a települések mely részein érvényes a rendelkezés. Sok városban és fővárosi kerületben úgy döntöttek, hogy minden közterületen maszkot kell viselni, valahol már szerdától, de vannak olyan települések, ahol csütörtöktől vagy csak péntektől. A kormányrendelet szerint egyedül a parkok és a zöldterületek jelentenek kivételt a szabály alól.

Vannak azonban olyan települések és kerületek, ahol csak bizonyos helyeken kötelező közterületen a maszk. Újpesten a többi között óvodák, bölcsődék és közoktatási intézmények 20 méteres körzetében, orvosi rendelők bejáratától számított 50 méteren belül kell a szájat és az orrot eltakarni, és van még egy csomó hely tételesen felsorolva, például az, hogy a zebráktól számított 10 méteres távolságon belül is fel kell venni a maszkot. Nem lennénk sem a kerületi lakosok, sem a rendőrök vagy a közterület-felügyelők helyében, amikor elkezdik centizgetni, mégis pontosan honnan érvényes a szabály.

Több vidéki városban is differenciáltan vezették be a maszkviselést, a legelterjedtebb gyakorlat az, hogy a piacokon, buszmegállókban, buszpályaudvaron, vasútállomáson, parkolókban kell maszkot húzni, ami esetleg kiegészülhet a szűkebb belvárosra érvényes előírással. Érdekes, hogy egyes városok mennyire másképp értelmezték a kormányrendelet. Sopronban például mindenhol kötelező a maszk, kivéve a játszótereket, edzőparkokat és kutyafuttatókat, mivel ezeket zöldterületnek vették. Ezzel szemben Békéscsabán egyenesen bezárták a kutyafuttatót. Aztán ott vannak azok a települések, ahol egyáltalán nem írták elő a közterületi maszkviselést, ilyen például Solymár és Szentes.

Közterületi maszkviselés: valahol centizgetnek, máshol be sem vezették

A virológus szerint egységes szabályozás kellene (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A nagy összevisszaságban ember legyen a talpán, aki tudja követni, hogy hol kell felvenni a maszkot. Mondjuk, ha mindig rajtunk van, azért biztos nem jár büntetés, és egyúttal a vírus terjedésének megakadályozásában is megtesszük a tőlünk telhetőt. De vannak még nyitott kérdések! A kormányrendelet szerint sporttevékenység során nem előírás a maszk közterületen, vagyis hajnali 5 és este 8 között, amikor nincs kijárási korlátozás, lehet futni. De mi a helyzet a kerékpározással? Az sporttevékenységnek számít vagy közlekedésnek?

Ha harminccal teker valaki, annak már van sportértéke, aki meg bámészkodva krúzol a bringaúton az húzzon maszkot?

És mi a helyzet a gördeszkával, rollerrel? Az is kicsit visszás, hogy egy 8-10 éves gyereknek maszkban kell hazaindulnia az iskolából, miután hat-hét órát töltött a suliban maszk nélkül. Ez a két szabály eléggé üti egymást.

Maszkos zónák helyett egységes szabályok kellenének

„Járványügyi szempontból nem az számít, hogy valami közterület vagy sem, hanem hogy mekkora ott a zsúfoltság, hány ember kerül biztonságos távolságon belülre egymáshoz” – mondta az nlc-nek Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár. Vagyis egy városszéli, csendes utcában sétálva fölöslegesnek tűnhet a maszk, míg ugyanazon a környéken egy buszmegállóban, ahol egymástól egy-két lépésre várakoznak akár tömegesen az emberek, és egymás levegőjét szívják be, nagyon is indokolt a maszk viselése. Ahogy a játszótereken és a kutyafuttatókban is, hiszen viszonylag kis területen sok ember összegyűlhet, és nehéz betartani a védőtávolságot, pláne beszélgetés közben.

Rusvai Miklós szerint sokkal jobb lenne, ha nem határoznának meg „maszkos zónákat” a városokban és kerületekben, hanem a település teljes területére egységesen érvényes lenne kötelező maszkviselés. Nem feltétlenül járványügyi szempontból, hanem mert így az emberek könnyebben be tudják tartani a szabályt, és az ellenőrzés is egyszerűbb. Persze az egész városra kiterjedő maszkviselési kötelezettség frusztrálóbb azok számára, akik nem szeretik hordani a maszkot, de mivel egyelőre ez az egyik leghatékonyabb eszköz a vírus ellen, ezt el kell fogadni. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, kell vagy nem kell a maszk valahol, a szakértő azt tanácsolja: az a legegyszerűbb, ha mindenhol hordjuk a maszkot, vagy legalább legyen nálunk, és ha kell, fel tudjuk venni, ha az adott közterületen kötelező.

A virológus még a kerékpárosoknak is tanácsolja, hogy hordjanak maszkot, mert akár biciklizés közben is előfordulhat, hogy belélegezzük az előttünk néhány méterre haladó bringás által kilélegzett vírust, arról nem is beszélve, ha a lámpánál egymás mellett várakoznak. Igaz, kerékpározás közben még kényelmetlenebb lehet a maszk, de még sehol sem volt a koronavírus, amikor már egy csomó nagyvárosi bringás maszkban tekert a szmog miatt, vagyis a dolog nem lehetetlen.

Közterületi maszkviselés: valahol centizgetnek, máshol be sem vezették

Kerékpáron is ajánlott a maszkviselés (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

December közepe előtt nem lesz javulás, de karácsonyra lazíthatnak a szabályokon

„Nagy szükség volt a korlátozások bevezetésére, mindegyik intézkedés indokolt, egyetlen baj van, hogy legalább 10-14 nappal korábban be kellett volna vezetni őket, ha csak az egészségügyi szempontokat vesszük figyelembe és a gazdasági-lélektani szempontokat nem” – mondta Rusvai Miklós a héten bejelentett korlátozásokról.

Ám arra senki sem számítson, hogy pár nap alatt ezzel minden megoldódik. Fel kell készülni arra, hogy nagyjából még két hétig tovább romlik majd a helyzet, és csak november végén, december elején fog lassulni a halottak, illetve a fertőzöttek számának emelkedése. Azt követően lesz egy rövid vízszintes szakasz a járványgörbében,

érezhető csökkenést pedig csak december 15-20. környékére vár a virológus.

Rusvai Miklós reménykedik abban, hogy a késve meghozott intézkedéseknek még így is lesz karácsonyig érezhető hatása, és az ünnepekre lehet kicsit lazítani a szabályokon. Akkor ugyanis elkezdődik a rokoni és baráti összejövetelek időszaka, és egy kisebb családi összejövetel is könnyedén – a most engedélyezett – 10 fősnél nagyobb lehet. Ezért vagy tömeges jogsértések lesznek szerte az országban, vagy karácsony előtt lazítani fognak a szabályokon.

A járványügyi szakértő az utóbbira számít, arra, hogy az ünnepek előtt bizonyos fokig engedélyezik majd a családi-baráti találkozókat. De emiatt törvényszerű, hogy újra emelkedni fog a fertőzöttek száma, ezért januártól ismét vissza kell térni a szigorúbb intézkedésekhez. Ez a húzd meg, ereszd meg járványügyi stratégia, amit sok országban alkalmaznak. A mostani korlátozások december 11-ig lesznek érvényben, addigra többé-kevésbé már látszani fog, mennyire voltak hatásosak az intézkedések, és hogyan alakul a járvány.

Viselj maszkot, nehogy így járj:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top