nlc.hu
Aktuális

A Moderna vakcinájának hatéknysága

Az utolsó tesztek szerint is hatásos a Moderna vakcinája, már csak csak az engedélyre várnak

Legelsőként az Egyesült Államok férhet majd hozzá ehhez az oltóanyaghoz, bár szerte a világon kötöttek üzleteket.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég november közepén jelentette be, hogy saját fejlesztésű, 30 000 emberen tesztelt védőoltása 94,5 százalékos hatékonyságú, és a legújabb hírek szerint pedig az utolsó tesztek is alátámasztották ezt (pontosabban 94 százalékos hatékonyságot állapítottak meg), és már csak az engedélyeztetés van hátra.

A cég be is nyújtotta az adatokat Egyesült Államok, Európa és az Egyesült Királyság szabályozó hatóságainak, hogy minél hamarabb megszerezhessék az engedélyt a vakcina árusításához. A vállalat reményei szerint december 17-én már le is tudnak ülni tárgyalni az amerikai hatóságokkal, írja a 444.

A Moderna mRNS-technológiával fejleszett oltóanyagából – hasonlóan a Pfizer/BioNTech vakcinájához – két adagra van szükség a védettség kialakulásához, és a két oltás között négy hétnek kell eltelnie. Ám hasonló hatékonyságot produkáló Pfizer-vakcinával szemben ez 30 napig akár egy sima hűtőszekrényben is tárolható, míg előbbit mínusz 75 fokon kell tartani. 

Moderna

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága. (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top