nlc.hu
Aktuális

A britek már jövő héten elkezdik az oltást

Engedélyezte a brit hatóság a Pfizer/BioNTech-vakcinát, már jövő héten oltani kezdik a briteket

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását.

Az Egyesült Királyság az első ország a világon, ahol jóváhagyták a Pfizer/BioNTech vakcina lakossági alkalmazását. A legveszélyeztetettebb csoportot már napokon belül elkezdhetik oltani, várhatóan valamikor a jövő hét folyamán. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a 95 százalékos védettséget nyújtó vakcinából, ami 20 millió ember beoltására lesz alkalmas. Az oltás megkezdése nem befolyásolja a jelenlegi karanténszabályok érvényességét – írja az Index.

Az áhított vakcina (fotó: STR/NurPhoto via Getty Images)

Az áhított vakcina (Fotó: STR/NurPhoto via Getty Images)

És mi a helyzet Európában? A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére, és gyorsított engedélyezést kérnek. Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata. A Moderna is benyújtotta a kérelmét hétfőn. Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette: legkésőbb december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről. A Moderna kérelmét várhatóan január 12-én bírálják el – foglalta össze az MTI.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top