nlc.hu
Aktuális

Újabb rakpartlezárás várható

Jövőre komoly lezárások lesznek a pesti alsó rakparton

Vízvezeték-felújítás miatt van szükség a lezárásra, közölte a fővárosi önkormányzat.

Vízvezeték-felújítás miatt lezárások lesznek 2021-től a pesti alsó rakparton – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu egy online háttérbeszélgetésen. Hozzátette, ugyan még nem született megállapodás a főváros és a kormány között a rakpart átalakításáról, de mivel a vízvezeték-rekonstrukció úgyis megtörténik, ezért célszerű lenne, ha a Rakpart-projekt ehhez kapcsolódóan valósulna meg.

A kabinetfőnök szerint igyekeznek gyorsítani a folyamatokat, mert sok halogatásra már nincsen lehetőség és ahhoz, hogy az ütemterv tartható lehessen, ami a vízvezeték-felújítással összefügg, idén év végén, legkésőbb jövő év elején szükséges a következő tervezési fokot meglépni, ami a kiviteli tervek elkészítését jelenti, írja az Infostart.

A pesti alsó rakpartról idén több alkalommal is vitázott a főváros és a kormányzat. Tavasztól őszig a hétvégeken a gyalogosoké és a kerékpárosoké volt a terep a Margit híd és a Szabadság híd között. Ez az intézkedése a városháza szerint nem okozott forgalmi problémákat Budapest életében, de a Fidesz fővárosi frakciója azonban többször is azt kérte, hogy adják vissza az autósoknak a rakpartot.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár legutóbb október végén jelezte, hasonlóan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy a kormány a főpolgármesterrel való megegyezés alapján kész megvalósítani, többek között a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítását és a kétszer egysávos autóközlekedést fenntartó megújítását. 

Egy szeptember eleji felmérés szerint egyébként a pesti rakpart lezárását az autós forgalom elől a megkérdezettek 59,8 százaléka utasította el, 34,3 százalék azonban egyetértene vele.

Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án.

Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Hírek, képek Budapestről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top