nlc.hu
Aktuális

Trump tüntetés Capitolium

A bukott Trump hívei betörtek a Capitolium épületébe

A törvényes választáson leváltott populista amerikai elnök, Donald Trump hívei betörtek a Capitoliumba, ott randalíroznak. A hatóságoknak fegyvert is kellett rántaniuk, a képviselőket evakuálták. Joe Biden arra kéri Trumpot, szólítsa fel híveit, hogy távozzanak.

Rendőrökkel csaptak össze a Donald Trump elnököt támogató washingtoni tüntetés egyes résztvevői – írja a CNN. Szerdán többen megrohamozták a kongresszusnak otthont adó Capitolium épületét, ahol a kongresszus két házának együttes ülésén az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott.

Voltak, akik be is jutottak az épületbe, amit kiürített, majd lezárt a rendőrség. Mike Pence eddigi alelnököt kimenekítették.

Trump-hívők betörtek a Capitoliumba

Trump-hívők betörtek a Capitoliumba (Fotó: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A törvényhozás két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok megszámlálásával kezdődött meg a demokrata Joe Biden győzelmével zárult elnökválasztás végeredményének szentesítése. A január 20-án távozó elnök maga is felszólalt a washingtoni tüntetésen. Az

elnöki védettségét elvesztő, köztörvényes perek sokasága elé néző Trump

arról beszélt, hogy soha nem fogják feladni és elismerni a vereséget és arra szólította fel hívet, menjenek ma a Capitolium elé tüntetni.

Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot.

Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot. (Fotó: by Saul LOEB / AFP)

Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot.

(Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP)

Most, hogy a helyzet eldurvult már békességre és kooperációra buzdított szokásos csatornáján: Twitteren.

Donald Trump bírálta az eredményt elismerő „gyenge” republikánusokat, de még Mike Pence alelnököt is, felszólítva őt arra, hogy ne hirdesse ki Biden győzelmét. Pence ugyanakkor kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

Joe Biden televíziós felszólalásában elmondta, hogy a tüntetők egy szélsőséges csoportot, nem az amerikai népet képviselik. Felszólította Donald Trumpot, hogy a televízió képernyője előtt ítélje el a történteket és tartsa be, védje meg az amerikai alkotmányban írtakat. 

Ha behatóbban is érdekelne Trump eddigi ámokfutása:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top