nlc.hu
Aktuális

Roaming a brexit után

Változhatnak a roamingdíjak a brexit után

Egyelőre maradnak az angliai roaming- és nemzetközi hívások díjai, de már nincs akadálya az áremelésnek.
Telefonáló nő

A brexit után semmi sem korlátozza mobilszolgáltatókat, hogy drágább legyen a telefonálás az Egyesült Királyságba. 2020. december 31-e óta az Egyesült Királyság nem az Európai Unió része, így harmadik országnak minősül, amelyre már nem vonatkoznak a roaming és nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok.

Ettől függetlenül a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy megtartják az eddigi feltételeket, hatóság információi szerint azonban jelenleg nem készülnek változtatásra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Januártól megszűnt a „roam like at home”, azaz a hazai áron igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége is. A brexit-megállapodás szerint azonban a felek törekednek az együttműködésre a roamingdíjak kapcsán.

A mobilszolgáltatók üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy 2021-től továbbra is fenntartják az átmeneti időszakban hatályos díjakat attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam, illetve kialakíthatnak új díjszabást is, de hírközlési szabály nem kötelezi már őket arra, hogy a hazai feltételek mellett biztosítsák az árakat.

A díjmódosítás tehát nem kötelező, nem következik jogszabályból. Ugyanis, bár az átmeneti időszak végével a roamingszolgáltatók már nem kötelesek alkalmazni a roamingrendelet által szabályozott díjakat, azonban az sem tiltott a szolgáltatóknak, hogy ezeket a díjakat alkalmazzák továbbra is. A szolgáltató maga dönt arról, hogy módosítja a vonatkozó díjakat vagy sem, a hatóság tudomása szerint azonban jelenleg nem készülnek változtatásra.

(MTI)

A brexit további velejárói:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top