nlc.hu
Aktuális

Kritizálják az oltási sorrendet

Egészségügyisek kritizálják az oltási sorrendet

Van, aki szerint az oltási tervnek különbséget kellene tennie az egészségügyi dolgozók között, hogy először azok a szakemberek kapják meg a vakcinát, akik közvetlen kapcsolatban vannak a betegekkel.

Az elmúlt hetekben több mint 80 ezer embert oltottak be Magyarországon, és szerdán Müller Cecília országos tisztifőorvos is megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Az oltási tervnek megfelelően először az egészségügyi dolgozókat kezdték el beoltani, majd pár nappal ezelőtt elindult az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is.

Az RTL Klub Híradója szerint azonban nemcsak a frontvonalban dolgozó egészségügyisek kerültek sorra az elmúlt hetekben, olyanokat is beoltanak koronavírus ellen, akik nem is találkoznak betegekkel, és a Magyar Orvosi Kamara titkárának elmondása szerint sok alapellátásban dolgozó szakember komoly harcot vív azért, hogy eljusson az oltópontokra.

 

A Híradónak nyilatkozott többek között egy olyan pszichológus is, aki megkapta a vakcinát, pedig otthonról dolgozik, illetve tanít, vagyis nincs közvetlen kapcsolata a betegekkel. Emiatt felemás érzései vannak, és szerinte az oltási tervnek különbséget kellene tennie az egészségügyi dolgozók között. Egyúttal azt is elárulta, ugyan az oltásra magával vitte a papírt, amivel igazolni tudta, hogy tényleges egészségügyi alkalmazott, de azt meg sem nézték, helyette megkérdezték, hogy hol dolgozik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az egészségügyi dolgozók büntetőjogi felelősségük tudatában előzetes regisztrációval tudnak jelentkezni a kijelölt oltópontokon, ahol az oltakozásnál TAJ-kártyára, személyazonosító okmányra és beleegyező nyilatkozatra van szükségük. 

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készíti elő az oltáshoz az oltócsoport munkatársa a bátonyterenyei Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonában 2020. január 10-én.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készíti elő az oltáshoz az oltócsoport munkatársa a bátonyterenyei Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonában 2020. január 10-én (Fotó: MTI / Komka Péter)

Még több hír a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top