nlc.hu
Aktuális

Koronavírus-fertőzés miatt hunyt el Nyikolaj Antoskin tábornok

Meghalt a csernobili katasztrófa egyik hőse, Nyikolaj Antoskin

Nyikolaj Antoskint koronavírus-fertőzés miatt szállították korházba.

78 éves korában meghalt Nyikolaj Antoskin, aki kulcsszerepet játszott Csernobilban a katasztrófa idején, a Szovjetunió hősének is kinevezett tábornok ugyanis annak a helikopteres csapatnak volt a tagja, akik a levegőből oltották az atomkatasztrófa utáni radioaktív tüzet.

Antoskin túlélte a katasztrófát, három évtizedes karriert futott be az orosz légierőben, 2014 óta az Egységes Oroszország párt egyik megbízottja volt. Halálát az orosz parlament szóvivője közleményében erősítette meg,  Szergej Nevrov, a párt parlamenti frakcióvezetőjének elmondása szerint Antoskint koronavírus miatt szállították kórházba, írja a 444.

A csernobili atomreaktor négyes blokkja 1986. április 26-án robbant fel, miután kiderült, hogy a levegőből sokkal könnyebben tudják oltani a tüzet, az illetékesek a légierő segítségét kérték. A helikopterek nagyjából két hétig dolgoztak, összesen 5000 tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt szórtak a reaktor romjaira. 

Nyikolaj Antoskin tábornok

Nyikolaj Antoskin tábornok (Fotó: Sergei Fadeichev/TASS via Getty Images)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top