nlc.hu
Aktuális

Müller Cecília a 60 év felettiek beoltásáról

Müller Cecília elmondta, hol és mivel oltják majd be a 60 év felettieket

Az országos tisztifőorvos állítja, átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció.
oltás

Müller Cecília a közmédiában elmondta, az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük 8 ezren már a második dózist is. “Ez óriási dolog” – fogalmazott. Hozzátette: számos szociális intézményben is elkezdődött az oltások beadása, az oltások előrehaladásának kizárólag azok mennyisége szab határt.

Az országos tisztifőorvos utalt arra, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, a Szputnyik V vakcinából 6 ezer adagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálnak. Ismertetése szerint az orosz oltóanyagok adenovírus vektorvakcinák, vagyis ártalmatlanított, szaporodásra nem képes vírust használnak arra, hogy a tüskefehérje termelődéséért felelős “üzenetet” eljuttassa a szervezetbe, kiváltva így az immunválaszt. Ezt az oltóanyagot is két dózisban kell beadni 21 nap különbséggel.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Rosta Tibor

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top