nlc.hu
Aktuális

Csecsemők életét veszélyeztetné a román ortodox érsek

„Járulékos veszteség” a román érsek szerint, hogy meghalt egy csecsemő keresztelés közben

A brutális, vízbe merítéses hagyományokon a tragédia után sem változtat a főpap. „Ezért nem változtatunk. Nem félünk” – jegyezte meg...

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, egy moldvai pópa a romániai Szucseván olyan intenzitással merített bele egy csecsemőt többször is a keresztelőmedencébe, hogy egy idő után a gyerek keringése és légzése leállt. A keresztelést végző pópát ugyan felfüggesztették tisztségéből, ám az extrém megnyilvánulásairól hírhedt konstancai főpap, Teodosie szerint a keresztelési rituálét nem lehet megváltoztatni, hiszen az egyházi kánon ezer év múlva is érvényes.

Járulékos veszteség a román érsek szerint, hogy meghalt egy csecsemő keresztelés közben

Az érsek (Fotó: Youtube)

„Ezért nem változtatunk. Nem félünk” – idézi a Főtér az érseket, mintha azoknak kellene szégyellniük magukat, akik számonkérik, miért kell a csecsemőkre veszélyes, barbár rituálékat végezni ahelyett, hogy egyszerűen az újszülött fejére öntenék a vizet.

A kisbabához egyébként rohammentőt hívtak, próbálták újraéleszteni, végül az intenzív osztályon intubálták, sikertelenül. A csecsemő az életét vesztette. Az orvos szerint víz volt a tüdejében, és olyan súlyos állapotba került, hogy ha túl is élte volna, nagy eséllyel maradandó idegrendszeri károsodással kellett volna számolni. 

Az érsek, aki a koronavírust sem volt hajlandó komolyan venni, és ugyanazzal a kiskanállal áldoztatta a híveket, persze sajnálja az esetet, és közölte, nem feltétlenül kötelező a vízbe merítéses keresztelő, ha a szülők nem értenek egyet vele, vagy a gyerek egészségére veszélyes lehet, ezt jelezhetik a pópának. 

Nem ez az első ilyen eset, és épp emiatt az ortodox egyház megváltoztatta a belső protokollt, így elvileg csak a csecsemők fejére lehetne vizet önteni. 2019-ben is kikerült egy videó, amin azt láthatjuk, hogy egy pópa, Foty Necseporenko többször erőszakkal, durván nyomta víz alá az egyéves kisfiút egy szentpétervári templomban. A csecsemő, bár torkaszakadtából üvöltött, Foty tovább folytatta a tortúrát, hiába kérlelte az anya is, hogy hagyja abba. Az eset során a csecsemő horzsolásokat szenvedett a nyakán és a vállán.  A papot végül egy évre felfüggesztették.

Jelen esetben a pap eleve rosszul tartotta a csecsemőt, mivel nem arccal lefelé, hanem felfelé merítette be háromszor is a keresztelőmedencébe.

Óvatosan a vízzel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top