nlc.hu
Aktuális

Oltóközpont lett egy turistahajóból

Turistahajón is lehet oltást kapni Svájcban

A 89 éves, a koronavírus-járvány miatt üzemen kívül lévő MS Thurgau új feladatot kapott.

Oltópontot rendeztek be kedden a Boden-tó partján fekvő három svájci város több ezer lakója számára egy 89 éves, a koronavírus-járvány miatt üzemen kívül lévő utasszállító hajón. Az 500 fő befogadóképességű MS Thurgau rendszerint turistákat és ingázókat szállít Európa harmadik legnagyobb taván német és svájci városok között, és a következő hetekben Romanshorn, Arbon és Kreuzlingen lakosainak úszó oltási központja lesz, írja az MTI.

A kanton vezetői nagyra értékelték, hogy a hajó gyakorlatilag kikötőtől kikötőig utazhat, egyes helyiek máris „vakcina vaporettónak” becézik.

    Hallottam már fondue hajóról, spagetti hajóról, ez lesz az első oltóhajóm

– mondta újságíróknak Alain Berset svájci egészségügy-miniszter, miközben az első oltásra várók átkeltek a feljárón.

Az MS Thurgaun két oltópontot rendeztek be, ahol óránként 24, ötpercenként egy, illetve egy hétórás napi műszak alatt 168 embert tudnak beoltani. Amint több oltóanyag érkezik Svájcba, az oltópontok számát várhatóan nyolcra növelik. Az MS Thurgau fedélzetén kizárólag a Moderna amerikai biotechnológiai cég vakcinájával oltanak, mert a tízadagos ampullákat könnyebb a hajó szűk helyiségeiben előkészíteni – mondták el az orvosok.

Thurgau kanton eredetileg buszokban akart oltópontokat berendezni, de a végül a „nyugalmazott” turistahajó mellett döntöttek.

  Azt szerettük volna elérni, hogy minél több embert olthassunk be minél kevesebb oltóközpontban

– mondta el Urs Martin, Thurgau kanton választott kormánytanácsosa.

Az idegenforgalomból élő Boden-taviak is megszenvedték a koronavírus-világjárvány káros hatásait. A német oldalon fekvő Konstanz és a svájci oldalon lévő Kreuzlingen között tavaly emelt ideiglenes határ családokat, barátokat, párokat választott el hetekre.

Svájc több mint 1600 új fertőzöttet jelentett kedden, az igazolt fertőzöttek száma így 526 ezerre emelkedett, az új változatokkal fertőzöttek száma hetente megduplázódik. Eddig közel 8800 ember halt bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe.

A 82 éves Valerio Amatit beoltják az új koronavírus ellen a Boden-tavon közlekedő MS Thurgau hajón Romanshornban 2021. február 2-án. Ezen a napon kezdte meg működését mozgó oltóközpontként a hajó, amelynek fedélzetén naponta akár 170 embert is beolthatnak az új koronavírus ellen három part menti svájci településen, Kreuzlingenben, Romanshornban és Arbonban.

A 82 éves Valerio Amatit beoltják az új koronavírus ellen a Boden-tavon közlekedő MS Thurgau hajón Romanshornban 2021. február 2-án. Ezen a napon kezdte meg működését mozgó oltóközpontként a hajó, amelynek fedélzetén naponta akár 170 embert is beolthatnak az új koronavírus ellen három part menti svájci településen, Kreuzlingenben, Romanshornban és Arbonban (Fotó: MTI / EPA / Keystone / Gian Ehrenzeller)

A legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top