nlc.hu
Aktuális

Alig jut idejük a háziorvosoknak a betegekre

Nehéz helyzetben a háziorvosok: alig jut idejük a betegekre az oltások szervezése miatt

A hvg.hu-nak nyilatkozó háziorvosok szerint magukra hagyták őket az oltás megszervezésében.

Hétvégén is dolgozniuk kell a háziorvosoknak, a beígért plusz prémiumról ma már azonban szó sincs, viszont aki nem olt hétvégén, büntetésre számíthat. Már az önkormányzatok is segíteni próbálnak, a háziorvosok azonban egyre kevésbé bírják az extrém terhelést – írja a hvg.hu. A lapnak nyilatkozó háziorvosok szerint magukra hagyták őket az oltás megszervezésével, ami túl sok időt vesz igénybe, így a betegekre kevesebb idő jut.

Alig jut idejük a háziorvosoknak a betegekre

Képünk illusztráció. Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Az igazi problémát a lap forrásai szerint az érkező oltóanyagok elosztása jelenti, emiatt nemcsak a „hagyományos” betegekre jut kevesebb idejük, hanem a koronavírusos esetek kiszűrésére, ellátására is. Többen is beszámoltak arról, hogy egyre több a beteg, több praxisban pedig jelentősen megugrott a fiatal fertőzöttek száma. Van olyan háziorvos is, aki fiatalabb betegeivel csak e-mailben tartja a kapcsolatot, hogy így is időt tudjon spórolni – írja a lap.

A tömeges oltásokra készülve Müller Cecília országos tisztifőorvos a múlt héten a május végéig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára. Az érintetteknek azonban nem világos, hogy ha az oltások miatt eltiltják őket attól, hogy ügyeljenek és helyette oltani vezénylik át őket, ki fogja rendelési időben ellátni a pácienseket.

Úgy tudni ráadásul, hogy pluszpénz nem jár a hétvégi oltásért, azonban büntetés igen, amennyiben az orvos nem olt hétvégén. Mint azt mi is megírtuk, a háziorvosok mostantól május végéig minden hétvégén és munkaszüneti napon kötelesek oltani, ha van elég vakcinájuk. Ha nem teljesítik a tisztifőorvos utasítását, 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot szabhatnak ki a háziorvosokra.

A hvg.hu azt írja, néhány budapesti kerület ezért maga próbálja tehermentesíteni a háziorvosokat. A XII. kerületi önkormányzat például egy informatikai rendszert és egy-egy, az adminisztratív feladatokban segítséget nyújtó embert bocsátott a rendelkezésükre, az érintett orvosok fele el is fogadta a segítséget. Az ötödik kerület saját hatáskörben két idősek klubjában is oltóhelyet alakított ki, hogy elkerüljék a zsúfoltságot a rendelőkben, sőt az adminisztrációban is segítenek. Józsefváros önkormányzata is felajánlotta a segítségét az oltással kapcsolatos időpont-egyeztetésekhez, munkatársaik az oltandó személyeket telefonon keresik fel, megadva az oltás időpontját és az oltópont helyét.

Szombathelyen eközben a háziorvosok nyílt levélben kérték, hogy megnyithassanak a városi oltópontok.

Van háziorvos, aki megtagadja, hogy oltson

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top