nlc.hu
Aktuális

Müller Cecília a fertőzöttek számának növekedéséről

Müller Cecília: „Messze nincs itt a nyitás ideje”

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a fertőzöttek számának növekedésével kell számolni az elkövetkező hetekben.
Müller Cecília

A Magyarországon terjedő brit vírusmutáció miatt rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette a romló adatokat: kórházban 10 386 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen, az elmúlt napon 207 koronavírusos beteg halt meg, közöttük fiatalok is. A szakember szerint a járványgörbe meredeken ível felfelé, ezért nagyon fontos a szabályok betartása és a szükségtelen kontaktusok elkerülése.

Müller Cecília úgy fogalmazott: „messze nincs itt a nyitás ideje”. A járványügyi szakemberek, a matematikusok előrejelzései és a szennyvízvizsgálatok adatai szerint is a fertőzöttek számának növekedésével kell számolni az elkövetkező hetekben.

Az országos tisztifőorvos beszélt az oltóanyagok szállításáról is: Elmondta: csütörtökön 54 ezer adag Moderna- és 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra. Ez utóbbi a várt mennyiségnek kevesebb mint egyharmada.

Ezért a következő napokra a házorvosok 10 beteg beoltásra elegendő AstraZeneca-vakcinát kapnak (ez 1 darab ampulla), az oltópontokra pedig átlagosan 44 pácienst irányíthatnak, ott Szputnyik V és Pfizer-vakcinák állnak rendelkezésre. Hozzátette, hogy az oltóanyag mennyisége szab határt az oltás ütemén. A beoltottak száma elérte az 1 442 000-et, közülük több mint 400 ezren a második oltást is megkapták.

(MTI)

Ez vár ránk a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top